Az Európai Unió új Épületek Energiahatékonysági Irányelve (EPBD) hivatalosan is hatályba lépett, amely jelentős lökést adhat a tetőtéri napelemes rendszerek telepítésének az EU-ban.

Az alternativenergia.hu idézi a SolarPower Europe előrejelzését, amely szerint az új EU Tetőtéri Napelem Szabvány bevezetése 2026 és 2030 között 150-200 GW-nyi új tetőtéri napelemes kapacitás telepítését eredményezheti.

Az elemzés szerint az EPBD potenciálisan 150-200 GW tetőtéri napelemet hozhat létre az elkövetkező években, kihasználva az EU tetőfelületeiben rejlő lehetőségeket.

Feltételezve, hogy a középületek 60 százaléka alkalmas a telepítésre és megfelel az uniós szabvány követelményeinek, az EPBD célja a tetőkben rejlő hatalmas potenciál kiaknázása, amelyet az EU Közös Kutatóközpontja korábban 560 GW-ra becsült.

„Ahogyan évekkel ezelőtt a füstérzékelők integrálása is elengedhetetlenné vált, ez az új jogszabály is a tetőtéri napelemes rendszereket emeli szabvánnyá. Egyre több épület, vállalkozás és polgár férhet hozzá tiszta, megújuló és gazdaságos napenergiához” – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe vezető szakpolitikai tanácsadója.

Az új jogszabály előírja, hogy minden új épület legyen napelem telepítésre felkészítve, ami megkönnyíti és vonzóbbá teszi a napelemek telepítését. A Bloomberg NEF szerint a proaktív napelemes szabványok 8-11 százalékkal növelhetik a megtérülést a retroaktív telepítésekkel szemben.

Az EU Tetőtéri Napelem Szabványa 2027-től vonatkozik az új nem lakó- és középületekre, 2028-tól a jelentős felújításon áteső meglévő nem lakóépületekre, 2030-tól az új lakóépületekre, valamint 2031-től az összes alkalmas meglévő középületre.

A szabvány különösen a nagy tetőfelületek, például irodák, kereskedelmi épületek vagy parkolók tetejének potenciálját aknázza ki. Bizonyos épületek, mint például mezőgazdasági és műemlékvédelmi épületek, kivételt képezhetnek.

Az európai tetőtéri napelemek összkapacitása 2023 végén több mint 170 GW volt, és várhatóan 2027 végére eléri a 355 GW-ot. Az új szabvány által előírt kötelező napelemes telepítések mellett várhatóan a lakóépületek tetőtéri napelemes rendszereinek növekedése is fokozódik, mivel a lakosság igyekszik védekezni a fosszilis energiaárak ingadozása ellen.

30 éves napelemeket teszteltek, érdekes eredmények születtek

Franciaországban egy három évtizede működő napelemes rendszert vizsgáltak.