Egy július elején hozott, augusztus 1-jén hatályba lépett

kormányrendelet eltérő szabályokat vezetett be az adózás terén és számos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiszabható bírságtételt a duplájára emelte.

  • Az új szabályozás szerint a természetes személy adózó négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő, a korábbinál duplával több mulasztási bírsággal sújtható. Az eredeti adótörvény szerint a kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása.
  • Szintén megemelték: a foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértése esetén az adózót kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani az eddigi egymillió forint helyett.
  • Továbbá egy helyett kétmillió forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság, ha a számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség, valamint iratmegőrzési kötelezettség szabályainak megsértését követik el.

Csongár Gábor okleveles forgalmiadó-szakértő a haszon.hu-nak azt mondta:

a kormányrendelettel felértékelődik annak a jelentősége, hogy mennyire érdemes megfelelni a megbízható adózói minősítésnek.

A szakértő úgy fogalmazott:

Ha megbízható adózónak számít valaki, akkor a kiszabott büntetés akár 50 százalékát is el lehet tüntetni, így megmaradhatunk az emelés előtti mértéknél.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár kevesen tudják, de

  • egy megbízható adózó évente egyszer hárommillió forintig alanyi jogon kérhet 12 havi részletfizetést vagy fizetési halasztást az adótartozásaira;
  • ezen felül pedig a törvény értelmében a nem természetes személyek pluszban maximum egymillió forintos adótartozásra szintén kérhetnek egyszeri hat havi részletfizetési kedvezményt. 

Ez összesítve egy év alatt négymillió forintot jelent.

Csongár Gábor szerint persze az a legkifizetődőbb, ha teljesen elkerüljük ezeket a bírságtételeket. Mindez alapos, átgondolt adótervezéssel és jó adózói magatartással érhető el, és ajánlott jó adótanácsadót is fogadni.