Lecsapott az Olaf Scholz vezette német szövetségi kormány a jobboldalra: alkotmányellenesnek minősített tevékenység miatt váratlanul betiltottak egy országosan 40 ezer példányban megjelenő magazint, a Compact-ot, és a lap mögött álló cégeknél széleskörű nyomozást rendeltek el. 

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a tárca keddi közleménye szerint azért hozta meg a példátlanul határozott döntést, mert a Compactot kiadó egyesületek a médiában és a rendezvényeiken gyűlöletbeszédet és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, ezzel veszélyeztetik a parlamentáris demokráciát Németországban.

A magazin a jobboldali szélsőséges szcéna központi szócsöve. A tilalom azt mutatja, hogy fellépünk az értelmiségi gyújtogatók ellen is, akik a gyűlölet és az erőszak légkörét szítják a zsidókkal, a menekültekkel, migránsokkal szemben, és le akarják győzni a demokratikus államunkat – fogalmazott a belügyminiszter.

Feltúrták a kiadó tulajdonosainak otthonát

A kormányzati döntés szerint a lap további terjesztése immár bűncselekménynek számít, de nem álltak meg a médiatermék betiltásánál: a döntéssel egy időben a katasztrófavédelem és a szakszolgálatok részvételével összehangolt nyomozásba kezdtek.

Eszerint Brandenburg, Hessen, Szászország és Szász-Anhalt tartományokban az egyenruhások kedd hajnalban lecsaptak a Compact magazint és a kapcsolódó, online tv-csatornát jegyző, jobboldali szervezetek központi ingatlanjaira.

Emellett a médiacég vezetőinek, kulcsfontosságú részvényeseinek otthonait is átkutatták, hogy vagyont és egyéb bizonyítékokat foglalhassanak le. 

Oroszbarát, migránsellenes üzenetek

A COMPACT-Magazin GmbH élén a nyíltan jobboldali Jürgen Elsässer áll, az általa gründolt multimédiás cég fő termékei pedig a Németország szerte terjesztett havilap és a videocsatorna mellett több, nagy látogatottságú oldal a közösségi médiában. Emellett áruházat is üzemeltetnek, ahol saját nyomtatott kiadványaik mellett könyveket, hangoskönyveket, CD-ket és DVD-ket, valamint ruházati cikkeket, plakátokat, matricákat, kupákat és érmeket árulnak.

Az oroszbarát propagandát, dezinformációkat is közvetítő médiavállalat antiszemita, rasszista, forradalmi, kisebbségellenes, történelmi revizionista és konteós tartalmakat terjeszt, különösen az arab származásúakat másodrendű polgárokká alacsonyítja – állapította meg a belügyminisztérium, amely szerint a bevándorlókat főként úgy ábrázolják, hogy nagy az erőszak és bűnözés iránti hajlamuk. 

A kormány attól fél, hogy megdöntik

A Berliner Zeitung szerint a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal már 2022-ben kimondta, hogy a multimédiás cég „antidemokratikus és embertelen” álláspontokat juttat be a társadalomba, vezető szereplői pedig kapcsolatot tartanak fenn az úgynevezett Új Jobboldal fontos szereplőivel, illetve az európai választásokon nagy támogatottságot szerző AfD párttal.

A német kormány szerint mostanra félő, hogy a követőiket a politikai rend megdöntésére buzdítják, ezért határoztak a betiltása mellett.

Ennek a német törvények szerint az is feltétele a szervezet alkotmányellenes álláspontja mellett, hogy az üzeneteiket agresszív, harcias módon fogalmazzák meg. 

Külföldön is vannak kapcsolataik

A lépés megosztja a német politikai elitet.

A kormánypártok mellett a Bundestag baloldali képviselőcsoportja üdvözli a betiltást, mert szerintük a Compact az AfD-t szolgálja, és a legjobb kapcsolatokkal rendelkezik a többi szélsőjobboldali médiával külföldön.

A jobboldali párt képviselői szolidaritásukat fejezték ki a Compact kiadója iránt és felháborodtak, hogy a Scholz-kormány demokratának vallja magát, mégis elnyomja az ellenzéki véleményeket, és belenyúlnak a média működésébe – idézi a Welt.

Jürgen Elsässer főszerkesztő a Süddeutsche Zeitunggal közölte, hogy a betiltás a sajtószabadság soha nem látott megsértésének tekintik, de az igazságot ezzel a diktatórikus intézkedéssel sem lehet elhallgatni.