A Driven ingatlancégnek nagy tervei vannak Fürstenwalde/Spree városával. A berlini székhelyű projektfejlesztő mintegy 500 lakást tartalmazó városrészt tervez a Berlin és Frankfurt között fekvő, mintegy 34 ezer lakosú településen.

A helyszín – a Berlin-Brandenburgi repülőtér és a grünheidei Tesla-gyár közvetlen közelében – úgy tűnik, garantálja a projekt sikerét. Van azonban egy szempont, amely aggasztja Ingo Weiss-t, a cég társalapítóját: a brandenburgi politikai fejlemények.

A repülőtéren és a Tesla gyárban számos külföldi munkavállaló dolgozik, köztük sok lengyel, akik Weiss szerint fontolgatják, hogy Brandenburgban telepednek le. „A környezet, amelyben az ember él, valóban szerepet játszik. Az AfD választási sikere, amelyet joggal társítanak az idegengyűlölettel, ezen nem segít” – mondta hozzá Weiss a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A kérdés a gazdaság nagy részét érinti. Szeptember 1-jén Szászország és Türingia lakosai szavaznak az új tartományi parlamentről, majd három héttel később a brandenburgiak.

Ezekben a szövetségi államokban az AfD a legutóbbi európai parlamenti választásokon 27,5 és 31,8 százalék közötti szavazatot kapott. A munkaadókhoz közel álló kölni gazdaságkutató intézet (IW) több mint 900 vállalat körében tavasszal végzett felmérése szerint a válaszadók 69 százaléka látja kockázatnak az AfD-t az üzleti telephelyre nézve, 68 százalékuk pedig a beruházási döntések szempontjából.

A vállalatok mindenekelőtt attól tartanak, hogy az AfD választási győzelme megnehezítheti a külföldi szakképzett munkaerő bevonzását, és így visszatarthatja őket a letelepedéstől.

Kedvezőtlen bizonytalanság

Ez a félelem különösen robbanásszerűen jelentkezik Kelet-Németországban. Ugyanis az olyan nagyvállalatok letelepedése, mint a Tesla Grünheideben, az Intel Magdeburgban és a tajvani TSMC chipgyártó cég Drezdában, pozitív hatással van az egész ingatlaniparra: a beszállítóknak üzlethelyiségekre van szükségük, a munkavállalóknak pedig lakásokra.

„Ha egy környezetet a külföldiekkel szemben ellenségesnek érzékelnek, az akadályozhatja az emberek letelepedését” – mondja Günter Vornholz ingatlan-közgazdász, hozzátéve:

a külföldiek ellen irányuló politika ezért katasztrofális az ingatlanszektor számára.

A hivatásos befektetők is aggodalommal figyelik a fejleményeket – állítja Tobias Just, az IREBS ingatlanakadémia ügyvezető igazgatója és tudományos igazgatója. Ebben szerepet játszik a politikai bizonytalanság. Az ügyvezető igazgató szerint egy AfD választási győzelem negatív hatással lehet a befektetési klímára.

Az ingatlanszakértő azonban rámutat, hogy a populista pártoknak a tőkepiacra és így az ingatlanágazatra gyakorolt hatásairól szóló kutatások még korlátozottak. Ezért óvatosnak kell lenni az értékelés során. 

A Tesla gyára 2024. március 13-án a németországi Gruenheide közelében
A Tesla gyára 2024. március 13-án a németországi Gruenheide közelében
Kép: Getty Images / Sean Gallup

A szakképzett munkaerő vonzása döntő fontosságú

Wilfried Röpke, a jénai gazdaságfejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója pontosan ettől tart. A vállalkozásoknak „stabil társadalmi-politikai környezetre” van szükségük, mivel a külföldről érkező bevándorlástól függenek. A vállalatok által vizsgált telephelytényezők között mindig szerepel az a kérdés, hogy lehet-e majd szakképzett munkaerőt toborozni.

Ha ez a társadalmi-politikai háttér miatt nehézségekbe ütközik, a vállalatok óvatosabbá válnak a beruházási döntések meghozatalakor, és esetleg más helyszíneket vesznek szemügyre

– figyelmeztetett Röpke.

A jénai alkalmazottak száma az elmúlt öt évben 4500 fővel nőtt, és az új alkalmazottak 42 százaléka külföldi útlevéllel rendelkezik. A Silicon Saxony egyesület, amely a szászországi csúcstechnológiai ipar hálózatának tekinti magát, szintén nagy beruházási hajlandóságról számol be az ipar részéről és a munkavállalók számának további növekedéséről.

Wolfgang Tiefensee (SPD) türingiai gazdasági miniszter szintén nem tud még olyan esetről, hogy az AfD választási sikerei miatt a vállalatok elálltak volna egy tervezett áttelepüléstől vagy bővítéstől. Ennek ellenére „az AfD reménykedése és elfogadottsága irányába mutató fejlődést nagy aggodalommal kell szemlélni” – mondja miniszter.

Egy olyan párt, amely le akarja zárni az országot, és idegengyűlölő kliséket használ, homokot szór a gazdaság fogaskerekei közé.

Ezért vonulnának ki az ingatlanbefektetők és a projektfejlesztők azokból a területekről, ahol erős az AfD jelenléte? „Nem. A kelet-németországi politikai helyzet eddig nem játszott szerepet a külföldiek ingatlanvásárlásaiban” – válaszol Esfandiar Khorrami, aki számos, Kelet-Németországban aktív külföldi ingatlanbefektetőnek ad tanácsot.

A döntő tényezők az ár, az elhelyezkedés vagy az ingatlanok értékek alakulása, és nem a pártok közvélemény-kutatási eredményei.

A Driven vezérigazgatója, Ingo Weiss egy lépéssel tovább megy. „Abban a hipotetikus esetben, ha az AfD kerülne hatalomra, nagyon alaposan megvizsgálnánk, hogy akarunk-e befektetni ezen a helyen. Van elég más vonzó helyszín is. A cégvezető az AfD programját „abszolút vállalkozásellenesnek” nevezi.