Az a veszély fenyeget, hogy elveszítjük a transznacionális szervezett bűnözés elleni harcot - mondta Stock. Az ilyen bandák potenciálja soha nem látott mértéket öltött, olyannyira, hogy még iparosodott országokat is képesek destabilizálni, például Európában – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi bűnüldöző szervezet, az Interpol már egyértelműen megállapította, hogy a korábban regionális alapon működő maffiacsoportok mára a világ minden részére kiterjesztették a működésüket.

Globális bűnözőkké váltak, úgy működnek, mint a transznacionális vállalatok

– mondta. Úgy fogalmazott, hogy csillagászati nagyságrendű erőforrás áll rendelkezésükre, például az ember- és fegyverkereskedelem irányítására. Fő bevételi forrásuk azonban továbbra is a kábítószer-kereskedelem, ezen belül is elsősorban a kokain

Külön kiemelte a szintetikus opioidok közé tartozó fentanil által jelentett veszélyt, amit már az európai piacokon is egyre gyakrabban kevernek be más kábítószerekbe.

Szakértők szerint a fentanil körülbelül 50-szer hatásosabb, mint a heroin. Már két milligramm is potenciálisan halálos dózisnak számít. Az Egyesült Államokban például már több tízezer halálos áldozatot írnak a fentanil számlájára: az amerikai Nemzeti Drogfogyasztási Kutatóintézet szerint csak 2021-ben több mint 70 ezer ember halt meg szintetikus opioidok – elsősorban fentanil – túladagolásában. 

Elnémultak a svédek: 57 ország 600 bűnbandája tartja rettegésben őket

Stockholm szerint külföldi vagy kettős állampolgárságú szereplők alkotják a svédországi bűnügyi hierarchia felső és középső rétegét. Főleg kábítószer-kereskedelemmel, erőszakkal, csalással, pénzmosással és fegyverkereskedelemmel foglalkoznak. A svéd rendőrfőnök szerint senki nem akar információt adni nekik. Erről itt olvashat többet >>>

Az Interpol leköszönő főtitkára szerint a transznacionális bandák által jelentett veszély elhárítása érdekében szorosabb együttműködésre lenne szükség a nemzeti bűnüldöző hatóságok között.

Az Interpol 196 tagállamával a világ legnagyobb rendőri szervezete, feladata a nemzetközi rendőrségi együttműködés koordinálása. A német Stock tíz év után novemberben távozik az Interpol főtitkári tisztségéből. A poszt betöltésére a brazil Valdecy Urquizát tartják a leginkább esélyesnek.