Hadházy Ákos Facebook-posztjában azt írta, az FVB azzal érvelt a nemleges válasz mellett, hogy a kérdés „nem egyértelmű, hiszen az olimpiai kandidálás folyamata hosszú és bonyolult”.

A budapesti népszavazást ellenzéki országgyűlési képviselők és kerületi polgármesterek kezdeményezték, akik azt a kérdést tennék fel a fővárosi szavazópolgároknak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot nyújtson be a 2036. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Hadházy hozzáteszi, nem hagyják annyiban, jogorvoslatot kérnek a szerintünk hibás határozat ellen, illetve ha kell, beadják újra. Szerinte

a választópolgárok pontosan el tudják dönteni, hogy akarnak-e olimpiát vagy sem, és erre kötelezhetik a fővárosi közgyűlést.

Hadházy szerint jelenleg fennáll a veszélye annak, hogy Orbán Viktor kormánya megzsarolja a főváros minden tekintetben sarokba szorított vezetését, és kicsikar tőlük egy támogató nyilatkozatot.

Biztosak vagyunk benne, hogy ez nagyon sokba fog kerülni az adófizetőknek, de a politikai ára még nagyobb lesz, fogalmaz. Hadházy emlékeztet arra, hogy azért nem lehetett országos népszavazást kezdeményezni, mert az eseményre városok pályázhatnak. A budapesti népszavazás a Fővárosi Közgyűlés kezét kötné meg.

Karácsony Gergely korábban azt mondta, az ő álláspontja mindig is a nyitottság volt, és már a 2024-es olimpiára vonatkozó budapesti pályázatot is támogatta. Szerinte benne van a levegőben, és Budapest előbb-utóbb döntéshelyzetbe kerül. Viszont mivel egy ilyen felkérés elfogadása nem csupán az olimpia, hanem a paralimpia megrendezésével is járna, ezért Karácsony Gergely szerint 2036-ig el lehetne érni, hogy egész Budapest akadálymentes legyen. Erről itt olvashatnak többet >>>