A magyarok többsége (51 százalék) nem támogatja, hogy újra megválasszák Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének - derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív felméréséből, amelynek során július 1-3. között 1000 embert kérdeztek meg telefonon.

A felmérés eredményei alapján a választók mindössze negyede (26 százalék) helyesli a folytatás megszavazását.

A Nézőpont szerint magyar szemmel a legnagyobb kérdést az jelentheti, hogy miként voksolnak majd az Európai Néppárthoz csatlakozó Tisza Párt, illetve a szocialista pártcsaládhoz tartozó Demokratikus Koalíció képviselői.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban von der Leyen jelölése ellen szavazott az Európai Tanácsban, mely döntése összhangban állt a kormánypárti magyarok többségi véleményével is: a Fidesz szavazóinak négyötöde (79 százalék) szerint nem szabadna megszavazni a Bizottság jelenlegi elnökének újraválasztását és csak 6 százalékuk szerint igen.

A Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak többsége (52 százalék) szintén ellenzi von der Leyen támogatását, ugyanakkor 37 százalékuk (a szavazótáborok közül a legnagyobb arányban) nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

A Tisza Pártot állíthatja a legnagyobb dilemma elé a Bizottság elnökéről való szavazás. 

Az Európai Néppárthoz csatlakozó pártnak választania kell a képviselőcsoporthoz való lojalitás és a Bizottság eddigi vezetését leváltani akaró, többségi magyar álláspont képviselete között. Ráadásul Magyar Péter nem támaszkodhat saját szimpatizánsainak egységes véleményére sem, miután kevesebb mint felük támogatná (49 százalék) von der Leyen újraválasztását, ötödük elutasítaná (19 százalék), és harmaduknak nincs véleménye a kérdésben (32 százalék) - állapítja meg a Nézőpont.

A Demokratikus Koalíció képviselői ezzel szemben könnyebb helyzetben lehetnek, miután szavazóinak többsége (57 százalék) támogatná von der Leyen újraválasztását, és mindössze 10 százalékuk utasítaná el.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció együttműködésének kezdete lesz Ursula von der Leyen megválasztása a csütörtöki szavazáson

- vélekedik a Nézőpont Intézet.