A hazai kis- és középvállalkozások hitellehetőségeinek bővítését célzó új programot jelentett be Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kkv-k fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára és Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt elnök vezérigazgatója – közölte az NGM. 

A program keretében Magyarország legnagyobb garantőr intézménye az első egy évben kezességvállalási díj nélkül vállal garanciát a hazai vállalkozások Széchenyi kártya és egyéb támogatott beruházási hitelei mögé.

Az NGM megismételte: a kormány célja, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályára kerüljön, és 2025-ben elérhető legyen a 3-6 százalék közötti gazdasági növekedés. Ehhez elengedhetetlen a vállalati beruházások, ezen belül a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztéseinek felpörgetése.

A kormány ezt a 21 intézkedésből álló új gazdaságpolitikai akcióterv részeként meghirdetett 8 pontos Demján Sándor kkv-fejlesztési program elemeivel – hitel és tőkeprogramok indításával, támogatási konstrukciók meghirdetésével segíti – emlékeztetett Szabados Richárd.

A cél a hitelezés fellendítése, ehhez pedig kiemelkedően fontos a hitelintézetek kockázatait csökkentő kezességvállalás.

A garancia bekapcsolásával azoknak a vállalkozásoknak is elérhetővé válnak a támogatott és piaci finanszírozási lehetőségek, akik a kezességvállalás nélkül nem, vagy csak számottevően rosszabb kondíciók mellett kapnának hitelt. A kkv-szektorban ezért kiemelkedően fontos a kezességvállalás: a Garantiqa jelenleg 54 ezer vállalkozás 73 ezer hitelszerződése mögött áll garanciával, a 2580 milliárd forintnyi garanciavállalás 3330 milliárd forintnyi hitelt véd, ami azt jelenti, hogy minden második élő kkv-hitel mögött ott áll a Garantiqa – hívta fel a figyelmet Szabados Richárd.

Az állam viszontgaranciával áll a Garantiqa mögött, ami tovább csökkenti a finanszírozás kockázatát.

Európában Magyarországon támogatja legnagyobb, a GDP 4,4 százalékát kitevő garanciavállalás a kis-és középvállalkozói szektort – az európai átlag 1 százalék – jelezte az államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Garantiqa által közösen kidolgozott jelenlegi konstrukcióban a 2025. június 30-ig megkötött Széchenyi kártya beruházási hitelek, illetve az egyéb intézményi kezességvállalási díjtámogatás mellett nyújtott beruházási hitelek esetében engedi el az első évre felszámított kezességvállalási díjat a Garantiqa.

Szabó István Attila, elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a díjelengedésre, mindegyik, mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülő vállalkozás ágazati korlátozás nélkül jogosult lesz, abban az esetben, ha a hitelfelvétel segítségével megvalósuló beruházás Budapesten kívül valósul meg. Üzletrész vásárlás és ingatlan fejlesztés esetén a garanciadíj-kedvezmény nem vehető igénybe – tette hozzá.

A számítások szerint egy hazai cég átlagos, 125 millió forintos Széchenyi kártya beruházási hitele esetében a díjkedvezménynek köszönhetően az első évben 550 ezer forinttal csökkentheti a finanszírozási költségeit.

Szabó István Attila arra emlékeztetett, hogy a Garantiqa 2024. elején már bejelentett egy, átlagosan 30 százalékos kezességvállalási díjcsökkentést. Az elnök-vezérigazgató szerint a kezességvállalásukkal idén augusztus végéig 17 ezer vállalkozás 19 300 hitelszerződést kötött a bankokkal, a 690 milliárd forintnyi vállalt garancia 890 milliárdforintnyi hitel vállalkozásokhoz juttatását tette lehetővé. A Garantiqa az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1000 milliárdot meghaladó új garanciával és 1300 milliárd forintnyi új garantált hitelállománnyal számol – ismertette az NGM közleménye.