A mentesítés hatályon kívül helyezése része annak a törvényi reformnak, amelyet a kormány a nem kormányzati szervezetek feletti ellenőrzés szigorítása érdekében indított. A múlt pénteken a kormány új törvényt fogadott el, amely előírja, hogy a civil szervezetek csak állami szervekkel „szövetségben" dolgozhatnak.

A törvény hatályon kívül helyezett szakasza mentesítette az egyházakat és a jogi személyiséggel rendelkező vallási szervezeteket a kizárólag vallási célokra szánt tevékenységekből és vagyonból származó jövedelem utáni adófizetés alól. Mostantól éves jövedelmük 30 százaléka után kell adózniuk.

Az Emberi Jogok Amerikaközi Bizottsága bírálta a „polgári és demokratikus tér szándékos bezárását", és elítélte az intézkedést, amely szerinte súlyosan korlátozza a civil társadalom képességét, hogy aktívan részt vegyen a politikai, társadalmi, kulturális és vallási életben.

Az Egyesült Államok csütörtökön elítélte ezeket az igazságtalan bezárásokat - olvasható Brian Nichols Latin-Amerikáért felelős külügyi államtitkár-helyettesnek az X közösségi portálra feltett üzenetében. Nichols egyben elítélte „a vallási rendek és hitközségek tagjainak erőszakos zaklatását, fogva tartását és elnyomását Nicaraguában".

Kedden az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője, Liz Throssell a nem kormányzati szervezetek bezárását mélységesen aggasztó döntésnek nevezte egy olyan országban, amely az elmúlt években a polgári tér eróziójától és a szabadság indokolatlan korlátozásától szenvedett.

Az ENSZ szerint összesen mintegy 5300 civil szervezetet oszlattak fel 2018 és a kormányellenes tüntetések óta, amelyek három hónap alatt több mint háromszáz ember halálát okozták. A tüntetések óta a rendszer feltételezett ellenzőinek százait börtönözték be.

Újabb országban „találták meg” a civilszervezeteket, mint ellenségképet

A nicaraguai kormány már több ezer civilszervezet betiltásánál jár. Itt olvashat erről többet >>>