A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint megváltoztak a nyaralási szokások, a turisták már máshogy foglalják le az utazásokat.

Lerövidült a foglalási ablak, nagyon rövid idő alatt választanak helyszínt a vendégek és inkább rövid időre, és esetleg többször visszatérnek különböző helyszínekre. Az egyhetes vagy hosszabb nyaralások helyett sokszor inkább két hosszú hétvége van, már akinek belefér anyagilag

- mondta az InfoRádióban Flersch Tamás hozzátéve: 

a tapasztalatok szerint a csütörtöktől vasárnapig terjedő időszak jóval erősebb, mint a hét eleje.

Mint mondta, ezekkel együtt statisztikailag, összességében is rendben volt a szezon:

  • Budapest 90 százalékban külföldi vendégekkel van tele, egész évben, a kiemelkedő június után egy teljesen normális július-augusztust tudhat magának a fővárosi turisztikai piac.
  • Vidéken is szép számmal voltak vendégek, attól függetlenül, hogy sokan választották emellett a külföldi nyaralást is. 

A szakember a vidéki vendégforgalomról azt mondta, hogy a pihenni vágyók ugyanazok a helyszínek preferáltak, amelyek már hosszú ideje vezetik a ranglistát. Ilyenek a Balaton környéki települések, a Tisza-taviak, de olyan, nem szokványos nyári üdülőhelyeket is említeni lehet, mint a Mátra. 

Bár az augusztus 20-i  hétvége az mindig nagyon erős, és utána egy picit csendesedik a helyzet, most szép számmal vannak vendégek az országban mindenhol, így a Balatonon és a fővárosban is.

A szakma bízik abban, hogy az időjárás és a különböző programok lehetővé teszik, hogy a szezon tovább folytatódjon, ha nem is abban a mértékben, ahogyan augusztus 20-áig tartott

- közölte Flersch Tamás.