Nem csupán úri mulatság, hanem minden korosztályban elérhető, egyre népszerűbb sport Magyarországon a lovaglás, amelynek szervezett körülményeit szigorú előírások szabályozzák.

A lovardákban nyújtott lovas szolgáltatás, oktatás bejelentésköteles tevékenység és szakirányú képzettséget igényel, míg az állatok tartását és a lovasok védelmét számos egészségügyi, műszaki, szakmai előírás biztosítja.

Főként, ha a gyermekek számára is elérhető lovasoktatás zajlik, amely a legnagyobb gondosságot igényli az üzemeltető részéről. Balesetek ugyanis a felelős működés, szakmai hozzáértés mellett is előfordulhatnak, ahogy az történt nemrégiben egy Balaton-felvidéki lovastáborban, ahonnan egy 12 éves gyermeket kellett helikopterrel kórházba szállítani. 

Feljelentés miatt nyomoznak Pasaréten

Buda patinás lovardájában, a II. kerületben sokak által látogatott, Pasaréti Honvéd Lovardában több évtizede zajlik oktatás, ám az utóbbi időben sötét felhők gyülekeznek a népszerű intézmény körül.

A lovarda hivatalosan közösségi célokat szolgál, noha a közhasznúsági tevékenységet a nyolcvanezer fős kerületben a közzétett beszámolók szerint csupán néhány száz fő élvezte az elmúlt években. A nyilvánosan elérhető mérlegadatokból úgy tűnik, hogy az üzemeltető inkább profitorientált gazdasági tevékenységet folytathat, mintsem közhasznút.

Az Economx információi szerint az elmúlt hónapokban két bejelentés is érkezett a felügyeleti hatóságokhoz a lovardát üzemeltető cég gazdasági tevékenységével kapcsolatban.

Megtudtuk: míg az egyiket közérdekű bejelentésként kezelte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a másik bejelentés alapján büntetőjogi vonatkozások is felmerültek, ezért a NAV nyomozást rendelt el. 

A lapunk birtokába került feljelentés szerint például a lovarda üzemeltetője sorozatosan úgy vett át készpénzt a lovak bértartásáért, hogy közben nem tett eleget a számviteli fegyelemnek, számlát a szolgáltatásról még határozott felszólításra sem adott. Mivel áfaköteles tevékenységről van szó, az adóhatósági nyomozás feladata tisztázni, érhette-e kár a költségvetést.

Forrás: olvasónk
Forrás: olvasónk
Kép: Economx

Végzettség nélkül tartanak edzéseket

Azonban úgy tűnik, a lovardára épült gazdasági társaságoknál nemcsak a számviteli előírások betartása lehet kérdéses, mivel a szolgáltató a felügyeleti szerveket is megtéveszthette.

A statisztikák szerint a lovas balesetek többsége súlyos, olykor maradandó sérüléseket idéz elő és jellemzően emberi hibából következik be, de nagy részük megfelelő előrelátással és a szakmai követelmények betartásával elkerülhető lehet. Nem véletlen, hogy jogszabály írja elő, milyen sportedzői képesítésre és szakmai előéletre, gyakorlatra van szüksége annak, aki díjugrató edzéseket tarthat.

Olvasóink jelezték: a Pasaréti Honvéd Lovardában évek óta tartanak díjugrató edzéseket olyan személyek, akiknek vélhetően nincs edzői végzettségük. Ez könnyen ellenőrizhető a Magyar Lovassport Szövetség regisztrációs felületén, ahol valóban nem találtuk feltüntetve sem a lovarda szakmai vezetőjének, sem egyik lovasedzőjének nevét.

A lovardát gyermekével rendszeresen látogató egyik szülő az Economxnak kifejtette, hogy sokáig azért nem tudtak a szükséges szakképesítés hiányáról, mert van egy kiskapu, amit az egyesület kihasznál.

Ha ugyanis a versenyzőket úgynevezett szabadidőlovasként indítják el a versenyeken, akkor a gyerekeket edző helyett – szakképzettég nélküli – „felelős személy” is edzheti és kísérheti az eseményekre.

Márpedig ez súlyos hiányosság a lovassportok szabályozásában, hiszen a szabadidőlovasok képzetlenebbek a valódi edzők által oktatott amatőr vagy profi versenyzőknél, ezért esetükben a balesetveszély is nagyobb lehet – fogalmazott a panaszos. 

Áldatlan állapotok a lótartásban

A lapunkat felkereső szülőcsoport tapasztalatai szerint a lovardában nemcsak az előírt végzettségek hiánya okoz aggályokat, hanem az üzemeltetés körülményei is.

Mint sorolták, az állatok egészséges tartása szerintük például azért nem biztosított, mert rendszeresen előfordul, hogy az istállóépületekben tartott lovak alatt nincs eltakarítva a trágya. Emellett, a karámoknál nincs fedett beálló, ezért jellemző, hogy esős időben az itt tartott lovakat akár heteken át nem lehet kivinni.

Ez pedig rossz hatással van az állatok mentális és fizikai egészségére, ami szintén veszélyforrás lehet, és az állatvédelem szempontjából is kérdéseket vethet fel – jegyezték meg. 

Pasaréti Lovarda, forrás: olvasónk
Forrás: olvasónk
Kép: Economx

Továbbá, az érintett lovardában a mellékhelyiségek állapota is többek szerint hagy némi kívánnivalót maga után, miközben az is szokatlan, hogy az öltözők koedukáltak, vagyis megeshet, hogy az edzések előtt egyszerre öltözik át egy kisiskolás lány és egy felnőtt férfi. 

Pasaréti Lovarda, forrás: olvasónk
Forrás: olvasónk
Kép: Economx

A panaszok sora hosszú: a pálya körüli lelátók évek óta erodált állapotban vannak, a lovarda területén pedig többfelé törött üvegtáblák, szeméthegyek, roncs autók és omladozó épületek állnak, amely veszélyt jelenthet a lovasoktatásra érkezett gyermekekre, illetve minden ott dolgozóra és látogatóra. 

Pasaréti Lovarda, forrás: olvasónk
Forrás: olvasónk
Kép: Economx

Kézbe vették az ügyet, lépett az önkormányzat

Mint kiderült, az áldatlanná vált körülmények miatt mostanra többen elhagyták a szolgáltatóhelyet, mert attól tartanak, hogy – mivel a felvetett problémák megoldását hosszú ideje nem tapasztalják – a szabálytalanságok mellett balesetveszélyes is lehet a lovarda működése.

Más szülők viszont kézbe vették az ügyet, és egy minden részletre kiterjedő jelentést tettek le a II. kerületi önkormányzat asztalára, hogy előmozdítsák a visszásságok felszámolását Buda látogatott lovardájában. 

Információink szerint az Economxhoz is eljuttatott jelentésben feltárt hiányosságokról, szabálytalanságokról és pénzügyi visszaélésekről az önkormányzatnak korábban nem volt tudomása, ezért a jelentés alapján a helyhatóság átfogó vizsgálatot indított.

Úgy tudjuk: az eljárás heteken belül lezárulhat, míg az adóhatósági nyomozás több hónapot vehet igénybe.

Az ügyben megkerestük a lovarda feljelentett üzemeltetőit is, ám kérdéseinkre a cég vezetőitől hetek múltán sem érkezett semmilyen válasz.