Egy 2023-as Common Sense Media tanulmány szerint a 11-17 évesek 97 százaléka használja a telefonját iskolai idő alatt, átlagosan 43 percig – írta meg a CNN, amerikai fiatalok adataira hivatkozva, miközben valószínűleg ez globális jelenség. A kutatások azt sugallják, hogy nem csak az a jó ötlet, hogy a gyerekek az órákon eltegyék a telefonjukat, hanem az is, hogy ne is vigyék magukkal az iskolába. A tinédzserek több mint harmada állítja, hogy túl sok időt tölt a telefonján – derül ki egy új tanulmányból.

A szülők gyakran megkérdőjelezik az irányelveket, mert vészhelyzetben szeretnék elérni gyermekeiket.

Sok szülő azt szeretné, hogy elérhesse gyermekeit például egy iskolai lövöldözés esetén, de a gyerekek nagyobb biztonságban lesznek, ha csendben maradnak, és az iskolai vezetőktől vagy a bűnüldöző szervektől kapott utasításokra összpontosítanak – állítják a szakemberek.

A Pew Research Center júniusi felmérése szerint az állami középiskolai tanárok 72 százaléka azt mondta, hogy ha a gyerekek lopakodva kukucskálnak a telefonjukba, nem tudnak arra figyelni, amit tanulniuk kellene, mert az emberi agy nem tud egyszerre több feladatot végezni. Az okostelefonok megjelenése óta a diákok nem tanulnak annyit az iskolában, mint a telefonálás előtti korszakban.

A Common Sense Media tanulmánya szerint egy átlagos tinédzser napi 237 telefonos értesítést kap a telefonján – ennek negyede az iskolai nap folyamán érkezik. Ha a gyerekeket okostelefonok nélkül küldik iskolába, arra kényszerítik őket, hogy a képernyő helyett az tanórára figyeljenek. Ez egy fontos készség, amelyet el kell tanulni.

Megalapozott döntés a mobiltelefonok használatának korlátozása az iskolákban - állítja a KINCS

Számos kutatás igazolja, hogy a túlzott mobiltelefon-használat függőséget okoz, negatívan befolyásolja a diákok tanulási teljesítményét, ráadásul a fiatalok közösségi életére és egészségi állapotára is negatívan hat. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért is jónak látja a mobiltelefonokról szóló kormányzati döntést. Erről az állításról itt olvashatja a részleteket >>>

Gyakran mítosz az az elképzelés, hogy ha van egy telefonjuk, akkor a gyerekek nagyobb biztonságban vannak.

A telefonok veszélybe sodorhatják a diákokat, elvonhatják a tizenévesek figyelmét, például a közlekedés során. A gyerekek sokszor lehetnek bűncselekmény áldozatai is, vagy érheti őket szexuális zaklatás. Augusztusban a Thorn, a gyermekek szexuális zaklatása elleni nonprofit szervezet jelentése feltárta, hogy a fiatalok nagy többsége – 59 százaléka – azt mondta, hogy volt már olyan online élménye, amely potenciálisan káros lehet. A jelentés szerint minden harmadik kiskorú és minden ötödik kiskorú azt mondta, hogy volt már online szexuális élménye valakivel, akit felnőttnek gondolt.

Való igaz, hogy ha a gyerekeknél ott van a mobil, akkor az megkönnyítheti a tanórán kívüli tevékenységek koordinálását.

Ha a gyerekeknek valóban szükségük van telefonra, hogy kommunikáljanak a szüleikkel, akkor az egyik lehetőség, egy butatelefon, amelyről küldhetnek SMS-t vagy indíthatnak hívást, de nem tudnak belépni a közösségi média felületeire.

Ha a gyerekeket okostelefonnal küldik iskolába, valószínűleg nem lesz okosabb vagy biztonságosabb. Valószínűbb, hogy elvonja a figyelmüket, és képtelenné teszi a tanulásra összpontosítani. Telefon nélkül a gyerekek a társaikkal való interakcióra, a tanulásra és a környezetükben való teljes jelenlétre koncentrálhatnak.

Nem hagyja a mobilügyet a PDSZ, ők levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek amelyben aggályaikat hét pontba szedték. A szakszervezet a rendelet megszüntetéssére szólított fel, erről itt olvashta többet >>>A telefonok betiltása az iskolákban régóta vita tárgya Európa-szerte. Azokban az országokban, ahol tilalmak vannak érvényben, ez legtöbbször a használatukra korlátozódik, és nem követeli meg a gyermekektől, hogy átadják őket.