Az olasz kormánynak az a terve, hogy rendelettel átveszi a Stellantis tulajdonában lévő, megszűnt autómárkákat, majd azokat felajánlja kínai vállalatoknak.

Az autopro.hu beszámolója szerint a tervezet az Innocenti és az Autobianchi márkákat érintené, amelyek az 1990-es évek óta már nem aktívak.

Az Innocenti az 1960-as és 1970-es években arról volt híres, hogy elkészítette a brit Mini olasz változatát. Az Autobianchi pedig olyan ismert városi autókat gyártott, mint az A112 és az Y10.

Az olasz ipari minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, a Stellantis pedig azt mondta a Reutersnek, hogy látták a médiajelentéseket, de a kormány nem tájékoztatta a céget ilyen tervekről.

Olasz sajtóinformációk szerint a kormány előirányzatát egy decemberben elfogadott törvény és a számvevőszék által vizsgált végrehajtási rendelettervezet teszi lehetővé, amely a legalább öt éve használaton kívüli márkákra vonatkozik.

A törvény szerint amint a kormány ellenőrzése alá kerül egy ilyen vállalat, akkor azokat olyan vállalatoknak adhatják tovább, amelyek Olaszországban kívánnak befektetni vagy külföldön lévő gyártási tevékenységet Olaszországba kívánnak költöztetni.

Jön az új Fiat hibrid, Meloniék hazahoznák az autógyártást

2025-ig megkezdhetik a Fiat 500e hibrid változatának a tömeges olaszországi gyártását. Eközben leállítják a korábbi 500-as benzinmotoros és hibrid verzióinak előállítását Lengyelországban.