Néhány órával az olimpiai megnyitó ünnepség előtt három tüzet észleltek a vágányok közelében az atlanti, északi és keleti nagysebességű vonalakon Franciaországban. A vonatközlekedést súlyosan érintette a támadássorozat, különösen a párizsi Montparnasse állomáson volt óriási a zsúfoltság, ahol az utasok a közösségi oldalakon fejezték ki kétségbeesésüket – számolt be róla a Le Figaro.

A vágányok közelében történt gyújtogatások az atlanti, északi és keleti vonalakon súlyosan megzavarták a vasúti közlekedést és jelentős késéseket okozott. A vasúttársaság bejelentette:

a TGV-hálózatot megbénító hatalmas támadás áldozata.

A francia vasúttársaság (SNCF)  arra kérte az utazókat, hogy „halasszák el utazásukat, és ne menjenek el az állomásra”, a már megváltott jegyüket visszatérítik.

„A gyújtogatás megrongálta a berendezéseinket” – mutatott rá az SNCF, amely megerősítette, hogy a szakértői „már a helyszínen vannak, hogy elvégezzék a felmérést és megkezdjék a javítást” .

A TGV-forgalom az Atlanti-óceán, az északi és a keleti tengelyeken „nagyon zavart” – figyelmeztettek, ezért „egyes vonatokat a hagyományos vonalakra” kell terelnie. 

A gyorsvonatok leállása az egész hétvégét érintheti, amíg a szakemberek a javításokat elvégzik.

Várhatóan hétfőn újraindulhat majd a forgalom. Másrészt a délkeleti nagysebességű vonalon zavartalanul folytatódhat a közlekedés, ott sikerült meghiúsítani a rosszindulatú gyújtogatást – fűzte hozzá az SNCF.