Megoszló véleményeket osztottak meg a magyarok az önkiszolgáló kasszákról.

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása szerint, amely több mint 10 ezer fő részvételével készült, a válaszadók többsége rendszeresen használja az önkiszolgáló kasszákat, és jellemzően nem okoz számukra komolyabb nehézséget a kezelésük.

Az idősebb korosztály, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és jövedelműek, valamint a kisebb településeken élők azonban nehezebben boldogulnak ezekkel a kasszáknál.

Ebben a körben sokan érzik úgy, hogy az önkiszolgáló kasszák túlzottan elterjedtek, és nem örülnek neki, hogy háttérbe szorultak a hagyományos pénztárak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint fele azért részesíti előnyben az önkiszolgáló kasszákat, mert azok használata kevesebb várakozási idővel jár és gyorsabbá teszi számukra a vásárlást.

A hátrányok között a megkérdezettek több mint fele technikai problémákat említett, valamint azt, hogy nem mindig áll rendelkezésükre segítség ezek megoldásához.

Emellett többen azt is felrótták, hogy nagyobb bevásárlásoknál kényelmetlenek lehetnek az önkiszolgálók, valamint a kedvezmények érvényesítése és a kuponok beváltása is bonyolultabb, mint a hagyományos kasszák esetében.

Dupla kasszákkal támad az Aldi, kikészültek a dolgozók

A változtatást Németországban vezette be a diszkontlánc, hogy felgyorsítsák a vásárlás folyamatát. Az ottani Aldinál dolgozó kasszások már most súlyos egészségügyi problémákra panaszkodnak.