Orbán Viktor miniszterelnök megosztott egy videót arról, hogy a kormányülésen hova teszik a telefonjaikat a kabinet tagjai. Merthogy ők sem tarthatják maguknál a mobilt.

Elkobozzák, tilos bevinni, biztonsági szempontból lehetetlen, hogy bármilyen információ elektronikus úton kikerüljön a kormány ülésterméből. Ez egy levédett helyiség. 

Orbán Viktor jelezte, hogy ha valaki megszegi az előírást, a renitenst Pintér Sándor belügyminiszterre bízzák. Mint fogalmazott, ő személy szerint nem szeretne a kezei közé kerülni.

A belügyminiszter elmagyarázta, hogy az intézkedésnek két oka is van.

Az egyik az, hogy ne zavarják meg a kormányülést a hívások. Emellett biztonsági okokból is az ajtón kívül hagyják az okoseszközeiket, ami garantálja, hogy az ott elhangzottak nem jutnak el illetéktelenekhez.

Szijjártó Péter a munkatársaira bízza a mobilját. Szavai szerint ő az egyetlen külügyminiszter, aki az Európai unió külügyminiszteri tanácsüléseire sem visz be telefont. 

A leadott mobilokat pedig, ahogy a videón látni lehet, a kormányülésnek otthont adó terem előtt egy asztalon elhelyezett, fémmel borított, sokrekeszes dobozban tárolják.

@viktor_a_tiktokon Én leadom! #orbanviktor #miniszterelnok #follow #fyp #Magyarország #telefon ♬ sail away (instrumental) - lovelytheband

Korábban egyébként Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezetője a digitális eszközök korlátozásáról szóló  rendelet kapcsán már kijelentette, hogy szerinte 

a fideszeseknek példát kellene mutatniuk azzal, hogy a parlamentben is betiltják a telefonhasználatot. 

A Tisza Párt nevében pedig Magyar Péter állt elő azzal, hogy az őszi parlamenti ülésszaktól az Országgyűlés plenáris ülésére a képviselők ne vihessenek be telefont és okosórát.