A magyar miniszterelnök – aki a nagygyűlés díszvendégeként szólalt fel több más európai jobboldali politikus mellett – emlékeztetett: Magyarországon ma az 1848-as szabadságharc hősei emlékére nemzeti emléknap van; abban az időben az olasz és a magyar nép felkelt és fegyverrel harcolt az idegen uralom ellen.
Az olaszok és a magyarok két szabadságharcos nép, és mi az ő örököseik vagyunk. Sohasem adjuk meg magunkat, sohasem adjuk fel a szabadságunkat, és sohasem engedjük át az országunkat idegeneknek. Nem adjuk oda se a brüsszeli bürokratáknak, se a globális pénzhatalmaknak, se a migránsoknak
– fogalmazott, hozzátéve, hogy Olaszország az olaszoké, Magyarország pedig a magyaroké.
A magyar kormányfő európai hazafinak nevezte Matteo Salvinit, akit értékelése szerint Magyarországon hősként ünnepelnek, mert lezárta a határokat és megvédte az olaszok otthonait és Európát is. Ezért kitüntetést érdemelne, nem pedig büntetőeljárást – tette hozzá Orbán Viktor, aki a Salvini elleni, az illegális migrációval kapcsolatban indított eljárást a baloldal és egész Európa szégyenének nevezte.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: Magyarország 200 millió euró büntetést kapott, minden nap egymillió eurót fizet, mert nem engedi be a migránsokat. "Ez szégyen, ez Brüsszel szégyene" – fogalmazott. Hozzátette azonban: ha tovább büntetnek bennünket, akkor a migránsokat Budapestről Brüsszelbe fogjuk szállítani. "Ha migránsokat akarnak, meg fogják kapni" – jelentette ki az MTI beszámolója szerint.

Olaszország erős, nagy és gazdag ország, ha mi meg tudtuk csinálni, ti is meg tudjátok. Ne higgyétek, hogy ez lehetetlen, ez lehetséges, mi, magyarok vagyunk az élő példa. Legyetek elszántak, bátrak, és kövessétek az olyan nagyszerű vezetőket, mint Matteo Salvini! – buzdította a gyűlés résztvevőit Orbán Viktor.