Ukrajna NATO-tagságáról tárgyalt Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt. Az amerikai külügyminiszter gratulált az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a békecsúcson elért eredményekhez, valamint az ukrán haderő önvédelmének sikereihez az orosz offenzívával szemben Észak- és Kelet-Ukrajnában.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrán elnökhöz intézett kérésével kapcsolatban, amelyben a kormányfő határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkijtől Kijevben. Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő azt mondta, hogy a kérés részleteiről a magyarországi partnerek tudnak nyilatkozni.

 Az Egyesült Államok azt is tudatta, hogy több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára. Az amerikai védelmi minisztérium bejelentése szerint a 2,3 milliárd dolláros csomag tartalmaz többek között légvédelmi eszközöket és további nélkülözhetetlen hadi felszerelést, amelyből a légvédelmet szolgáló kapacitások gyorsított ütemben jutnak el Ukrajna hadszínterére.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elismerését fejezte ki az ukrán katonai erőfeszítésekért, miután találkozott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel a Pentagonban..

Az Egyesült Államok soha nem fog meginogni és 50 szövetségesével és partnerével összhangban folytatja Ukrajna ellátását azokkal a kritikus képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy visszaszorítsa az orosz agressziót.  


Az amerikai védelmi miniszter azt is közölte, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek  lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy hidat építhessenek Ukrajna NATO-tagsága felé.