Abszurdnak és igazságtalannak tartja Gulyás Gergely, hogy megbírságolják azokat az embereket, akik a köztéri kukákból újrahasznosítható, 50 forintért visszaváltható palackokat vesznek ki. Ha létezik ilyen, és valóban megbírságolnak embereket ezért, akkor módosítani kell a törvényt – fogalmazott a Kormányinfón, egy újságírói kérdésre válaszul. A napokban az Economx megírta, hogy egyre többen próbálnak meg pénzhez jutni abból, hogy összeszedik a mások által eldobott, de visszaváltható palackokat. A rendőrség szerint azonban ez szabálysértésnek minősül, ezért nagy összegű bírsággal – akár 65 ezer forinttal –, vagy elzárással is sújtható. 

Az ORFK indokként akkor azt írta:

A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely többször is megismételte azt az álláspontját, hogy nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a „kukázásra” szoruló embereket megbüntessék, és ha ez így van, akkor ezt felül kell vizsgálni.

Az ORFK ismét elővette a kérdést a Kormányinfó ideje alatt, de már más megközelítésből:

A hulladék kérdése társadalmi kérdés, kezelése felelősség – írják a police.hu-n.

Éppen ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető.

Ez azonban csak a kérdés egyik oldala – teszik hozzá. 

Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. 

Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia.

A rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek – áll a dokumentumban.

A cél ebben az esetben sem a büntetés, hanem a társadalmi normák betartatása és a békés együttélés biztosítása.

Az ORFK szerint pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre. Utóbbival csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi:

  • aki kiborítja a kuka tartalmát,
  • megrongálja a tárolót,
  • a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

A rendőrségnek ugyanis nem az a célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek.

A magyarokkal nem lehet packázni, ide menekültek a visszaváltós palackok elől

Ráhajtottunk az otthoni szódakészítésre. Erről itt írtunk többet >>>