Egyre gyakrabban utaznak külföldre az oroszok és egyre több pénzt hagynak külföldön, a foglalások száma 26 százalékkal nőtt egy év alatt – számolt be a Lenta adatai alapján a Mandiner. Az elemzések alapján az oroszok átlagosan 12 naposra tervezik magyarországi pihenésüket, és 35 százalékkal több pénzt hagynának itt, mint tették egy évvel korábban.

A két legnépszerűbb célpont Magyarország és a Fülöp-szigetek, ahova négyszer annyian utaznak majd – a foglalások szerint – ősszel, mint 2023-ban.

Egyre több orosz utazik görög, japán, francia, portugál és vietnami városokba is.

A Kommerszant által megszólaltatott szakértő szerint az új légi járatok is támogatják ezt a folyamatot, mint a Wizz Air Kutaisziből Budapestre, Rómába, Athénba, Milánóba és Lárnakába induló járatai.

Tavaly májusban még arról szóltak a hírek, hogy eltűntek az orosz turisták Magyarországról. Akkor csaknem tizedére csökkent a számuk Budapesten, az orosz-ukrán konfliktus kitörése után egyre kevesebb volt a szállodai foglalásuk. A Balatonnál még nagyobb volt a visszaesés, ott huszadára csökkent 2019-hez képest az orosz vendégéjszakák száma.

Milyen háború? Özönlenek a turisták Oroszországba

A legnagyobb küldő országok között nem kis meglepetésre feltűnik Németország is. Az idei évben akár 1 millióval is nőhet a külföldi turisták száma az országban annak ellenére, hogy az ukrán-orosz háború kirobbanása után sokáig úgy tűnt, hogy az orosz turizmusnak is jó időre befellegzett. Tavaly 8,5 millió külföldit látogatót fogadtak, idén pedig jelentős bővülésre kerülhet sor. Erről itt olvashatnak többet >>>