Oroszország jelenleg is szállít olajat Magyarországra és Szlovákiába – jelentette ki újságíróknak Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kedden Moszkvában, aki a Barátság kőolajvezeték Ukrajnán keresztül vezető déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállításával kapcsolatban nyilatkozott.

„Jelenleg folynak szállítások. Azon dolgozunk, hogy ezek folytatódjanak. És hogy azok a partnereink, akik a Barátság útján kapták az olajat, továbbra is megkapják” – mondta a helyettes kormányfő.

Oroszország érdekelt az energiahordozók szállításában. Különösen azért, mert Magyarország, Szlovákia, Csehország sosem utasította vissza ezeket a mennyiségeket. Szállítani fogunk!

– tette hozzá Alekszandr Novak.

Zaharova nemzetközi terrorizmust vizionált

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az energiahordozók Ukrajnán keresztül történő tranzitja már régóta manipuláció eszközévé vált Kijev számára, amelynek ezirányú lépéseit a Nyugat bátorította. „Ez a tendencia egyre erősödött. Ez sajnos a kijevi rezsim Washington által ösztönzött politikája volt, amely mára már igazi, nemzetközi méretű terrorizmussá nőtte ki magát" – fogalmazott a külügyi szóvivő.

EM: az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben kiemelték, hogy az EM az ukrajnai kőolajtranzit korlátozása kapcsán felmerülő minden kérdésben szorosan együttműködik a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, ezzel is garantálva a magyar fogyasztók energia- és üzemanyag-ellátásának folytonosságát. A tárca a kialakult helyzetre reagálva összehívta ellátásbiztonsági munkacsoportját, amely az érintett vállalatok, szakmai szervezetek bevonásával áttekintette az eddig megtett és lehetséges további lépéseket - ismertette közleményében az Energiaügyi Minisztérium.