Ahogy arról beszámoltunk, ukrán csapatok nagyszabású hadműveletet hajtottak végre, miután betörtek az orosz kurszki régióba, a támadást követően több ezer ember hagyta el az otthonát. 

Oroszország tájékoztatása szerint a támadás kedd reggel nyolc óra körül kezdődött, amikor az ukrán csapatok átlépték a Nyikolajevo-Daryino és Oleshnya falvak közötti határt.

A Politico beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „nagyszabású provokációnak” nevezte az ukrán támadást a kormány szerdai ülésének az elején.

A kijevi rezsim válogatás nélkül lövöldöz különböző típusú fegyverekből, beleértve a rakétákat is, polgári épületekre, lakóházakra és mentőautókra

– mondta az orosz államfő.

Kijevvel szövetséges orosz egységek már korábban is indítottak határon átnyúló támadásokat Oroszország ellen, de a héten bejelentett támadás az eddigi egyik legnagyobb. Az eddigi információk szerint pedig úgy tűnik, hogy ezúttal ukrán reguláris csapatok állnak a támadás mögött.

Az Izvesztyija szerint Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke szerdán azt közölte Putyinnal, hogy 1000 ukrán katona vett részt a támadásban, 100-an meghaltak és 215-en megsebesültek, ezeket az erőket pedig vissza fogják szorítani a határhoz.

A TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy Apty Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonai-politikai igazgatóságának helyettes vezetője szerint „az ukrán erők kudarcra vannak ítélve”.

Egy orosz katonai blogger arról írt, hogy az ukrán erők észak felé nyomultak előre, 15 kilométerre a határtól egy autópálya mentén, Sverdlikovotól északra.

Kijev egyelőre nem kommentálta az orosz határokon belül történő eseményeket.

Az Európába vezető fő gázvezeték Szudzsa közelében húzódik, ahol egy gázmérő-állomás biztosítja az oroszországi szállításokat olyan országokba, mint Ausztria vagy Magyarország.

A Rybar jelentése szerint 

az ukránok már át is vették az ellenőrzést a mérőállomás felett. Az orosz katonai blog szerint az állomás felrobbantásával teljesen elvágnák az Európai Uniót az Ukrajna területén keresztül történő orosz gázszállításoktól.

Az Index arról ír a rendszert üzemeltető vállalatra hivatkozva, hogy az orosz gáz tranzitja az ukrán gázszállító rendszeren jelenleg a megszokott módon működik. A nominálásokat megerősítették, a gáz fizikai áramlása továbbra is zajlik.

Az orosz gáztranzit mennyisége augusztus 7-én mintegy 39,5 millió köbméter volt, 6,8 százalékkal kevesebb, mint egy nappal korábban. Az orosz gáz tranzitja 2024-ben jellemzően napi 42-42,4 millió köbméter volt.

Egyes internetes források azt állítják a Guardian szerint, hogy a behatolás célpontja a kurszki atomerőmű lehet, azonban a létesítmény nagyjából 60 kilométerre van a határtól.

Szó sincs még a háború végéről: a megsemmisítés a cél

A május-júliusi heves összecsapásokban több, mint havi 30 ezer katonát vesztettek az oroszok, akik a harcok jelenlegi intenzitását még egy ideig fenn tudják tartani, de a további eszkalációnak erőforrás-korlátjai vannak – hangsúlyozta az Economxnak Csiki Varga Tamás, az NKE John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa, akit az egymás felőrlésére és összeomlására játszó háborúról kérdeztünk.