Az Oxford Economics átfogó negyedéves jelentése alapján a növekedési kilátások valamelyest romlottak az előző negyedévhez képest az üzleti szektorban, ugyanakkor a vállalatok már csak elvétve tartanak további recessziótól.

A felmérés során a gazdaságelemző műhely 150 globális nagyvállalatot kérdezett meg, melyek összesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, az éves üzleti forgalmuk pedig együttesen, hozzávetőlegesen kétezer milliárd dollár.

A globális üzleti hangulatot mérő mutató szerint a világgazdaság vállalati szektora, a várakozások középértékéhez viszonyítva 2025 első felére a globális GDP 2,2 százalékos éves összevetésű növekedésével kalkulál.

Az Oxford Economics kiemeli, hogy ez nagyjából fél százalékponttal lassabb lenne az idei év eddigi szakaszában mért globális GDP-növekedésénél.

A jövő év egészét tekintve a várakozások középértéke jelenleg 2,3 százalékon áll, ami 0,1 százalékponttal gyengébb, mint az előző felmérés során, a felmérést végző cég saját várakozásaitól pedig jelentősen elmarad, amely 2,7 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsít 2025-re – írja az MTI.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a korábbinál aggályosabbnak vélik a vállalkozások a világgazdaságot terhelő, lefelé ható kockázatokat. Emellett a módszertan alapján a szektor 12,5 százalékos esélyt lát arra, hogy jövőre recesszióba kerül a világgazdaság.

Kínát már temetik, a tech-szektort most kezdik temetni

Rendkívül pesszimistává váltak a befektetők a kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatban és már rég nem a technológiai szektor a tőzsdei befektetők kedvence. A Bank of America alapkezelői felmérése szerint szinte mindenki túl magasnak tartja a jelenlegi kamatszinteket.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.