A Bernie Sanders által vezetett Egészségügyi, Oktatási, Munkaügyi és Nyugdíjügyi Bizottság a meghallgatáson várhatóan megkérdőjelezi a vezérigazgatót azzal kapcsolatban, hogy a vállalat miért számol fel többet az amerikaiaknak az életmentő gyógyszerekért, mint bármely más ország.

Lars Jorgensen vezérigazgatónak arra kell választ adnia, hogy a Novo Nordisk gyógyszergyártó a népszerű súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszereinek havi adagja miért kerül több 1000 dollárba az amerikaiaknak – írta meg a Reuters.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség és az NNGYK közös állásfoglalást adott ki a kezelőorvosok részére, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy fogyókúrás szerként tilos rendelni betegeiknek Ozempic-et. Az engedély nélküli, indikáción túli gyógyszeralkalmazás elvonja a készleteket a valóban rászorulók elől.Magyarországon Tb-támogatással a 0,5 mg-os kiszerelésű gyógyszer ára 36 ezer forint körül van.Egy júniusi összegzás szerint havonta az Ozempic-ből mintegy 35 ezer darabot adnak el havonta a gyógyszergyárak.

Jorgensen a bizottságnak küldött írásbeli nyilatkozatában az áll, hogy a Novo csak 2023-ban 4,2 milliárd dollárt költött cukorbetegséggel és elhízással kapcsolatos kutatásra és fejlesztésre. Kifejtette, hogy azoknak, akiknek receptre írják fel a gyógyszert, több mint 80 százalékkal kevesebbet kell fizetniük, van, aki egy havi ellátásért 50 dollárnál is kevesebbet fizet.

A szemaglutid hatóanyag, a GLP-1 osztályba tartozó gyógyszer, amelyet Wegovy és Ozempic néven forgalmaznak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, de kimutatták, hogy segít a betegeknek átlagosan 15 százalékos súlyvesztésben.

A vezérigazgató rámutatott, a Novo Nordisk a tavalyi év eleje óta 30 milliárd dollárt költött a gyártási kapacitás bővítésére, amelynek nagy részét e gyógyszerekre fordították, ebből 4,1 milliárd dollárt az észak-karolinai üzem bővítésére.

Jorgensen szerint az árak mintegy 40 százalékkal csökkentek az indulás óta - a kedvezményben részesülők esetében.

Bernie Sanders a hónap elején felhívta a figyelmet arra, hogy a generikus gyógyszergyártók megerősítették, kevesebb mint havi 100 dollárért adhatják az Ozempic másolt változatait, és ha az innovatív, azaz az eredeti változatok ára magas marad, az csődbe juttathatja az amerikai egészségügyi rendszert.

Jorgensen elmondta, hogy az Ozempic 2027-ben jogosult lesz az Egyesült Államok kormányával az ártárgyalásra.

Halált okozhat a népszerű étvágycsökkentő hamisított változata

Tovább gyűrűzik az Ozempic-botrány a szomszédos országokban: a fogyókúrázók által zsákszámra vásárolt étvágycsökkentő gyógyszer hamisított változatait az osztrák és német hatóságok egyelőre nem tudják kiszűrni a forgalomból. Erről itt olvashat többet >>>