Az erőmű Paks városától a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből, amelyet a Telex szemlézett.

Az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól szintén a vármegyéhez kerül. 

A rendeletben a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet és az ebbe tartozó önkormányzati ingatlanokat a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolja át. 

A paksi fejlesztés megvalósításához szükséges beruházást  nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították. 

A rendelet azt is meghatározza, hogy a különleges gazdasági övezet helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna vármegye, 37,5 százalékát Bács-Kiskun vármegye kapja.

Emlékezetes, hogy Pakson a júniusi önkormányzati választásokon az ellenzéki Heringes Anitát választották polgármesterré. Heringes akkor azt mondta: már a kampányban azzal fenyegették a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, ha nem jól szavaznak.