Egy finnországi állatkert nyolc évvel korábban visszaküld két óriáspandát Kínába, mondván, hogy nem tudja tovább gondozni őket. Lumi és Pyry 2018-ban került Finnországba, miután a két ország megállapodást kötött az állatok védelméről.

Úgy volt, hogy 15 évig maradnak a skandináv országban, de novemberben hazaküldik őket. Az Ähtäri állatkert az inflációt és a Covid-járványhoz kapcsolódó adósságot okolja a pandák kilakoltatásáért.

A közlemény szerint az állatkert évente 1,5 millió eurót, közel 593 millió forintot költött a pandák fenntartására, valamint több mint 8 millió eurót, mintegy 3 milliárd 164 millió forintot a ketrecükre.

Mahrko Haekosky, az Ähtäri Állatkert kurátora szerint az 1,5 millió eurós fenntartási költség

 sokkal több, mint az összes többi fajé együttvéve.

Ebbe beletartozik egy gondozó, akinek állandóan velük kell maradnia, a Kínába fizetendő megőrzési díj és az importált bambusz.

A pandák visszaszolgáltatásáról szóló döntésben az is szerepet játszott, hogy a finn kormány tavaly elutasította az állatkert állami finanszírozás iránti kérelmét.

Azt hitték, hogy a pandák több látogatót hoznak majd, és hogy ez jó befektetés – kiderült, hogy nem így volt

– fűzte hozzá Haekosky.

Lumi és Pyry hamarosan egy hónapos karanténba kerül, mielőtt visszaszállítják őket Kínába.

A finn külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a pandák hazatérése üzleti döntés, amely nem érinti a kormányt, és nem befolyásolhatja a Finnország és Kína közötti kapcsolatokat

– számolt be róla a BBC, egyben megemlítve, hogy Kína közismerten azért küld pandákat külföldi állatkertekbe, hogy erősítse kereskedelmi kapcsolatait és külföldi megítélését – ezt nevezik „pandadiplomáciának”.

Kész, ennyi volt: az utolsó állami állatkertből is kirakták a lakóit

Costa Rica 11 éve fogadott el törvényt az állat- és növényvilág védelméről.