Van, aki azon töpreng, hogy túl sok az adóssága, míg mások a fizetésüket keveslik és így vagy úgy, de ezek a tényezők akadályozzák őt a pénzügyi céljai elérésében. A szakértő szerint azonban az egyik legnagyobb akadálya a financiális célkitűzéseinknek nem a bankszámlánkon vagy a pénztárcánkban keresendő.

Brad Klontz pénzügyi pszichológus úgy véli, hogy az alapvető probléma az, hogy az emberek számára tabutéma az anyagiakra gondolni, sőt, beszélni róla. Magyarán: a pénzt mint olyat tömény szégyenérzettel bástyázzuk körbe – írja a CNBC.

A szakértő úgy véli, az első és legfontosabb, hogy belássuk: segítségre van szükségünk, mivel előfordulhat, hogy rossz lépéseket teszünk vagy egyáltalán nem is teszünk semmit annak érdekében, hogy a pénzügyi céljaink eléréséhez közelebb kerüljünk. Az ehhez kötődő szégyenérzet pedig egy olyan érzelmi ragasztócsapda, ami fogságban tart.

A szakértő szerint nem baj, ha valaki pénzszégyennel küzd, egy szakember vagy terapeuta ugyanis segítség eljutni a probléma gyökeréig, hogy feltáruljon a személyes kapcsolatunk a saját pénztárcánkkal.

Klontz hozzáteszi, hogy amennyiben már foglalkozunk ezzel az érzésünkkel, de bizonytalanok vagyunk azt illetően, hogy milyen pénzügyi lépésekre volna szükségünk, egy hitelesített pénzügyi tervező, pénzügyekkel foglalkozó coach vagy más képzett pénzügyekkel foglalkozó oktató segíthet tanácsot adni.

Hozzáteszi, a személy, akire a pénzügyeinket tekintve felnézünk, nem kell, hogy milliomos legyen vagy olyasvalaki, akinek különleges sikertörténete van. Elég, hogy olyan személy tanácsait fogadjuk meg, aki csak egy vagy két lépéssel jár előrébb, mint mi.

Ilyen lehet például egy olyan személy is, akinek nemrég sikerült például házat vennie, ezzel pedig kiszakadnia az albérletpiacból.

Apránként hízlaljuk a virtuális malacperselyt

Indulásának első évében az OTP ügyfelei közül több mint 220 ezren nyitottak maguknak Perselyt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.