cseh parlament alsóháza előtt fekvő törvénymódosítás beterjesztői azzal érvelnek, hogy a megosztott szálláshelyek gyakran nem teljesítik eredeti céljukat, vagyis azt, hogy a tulajdonos az ingatlan egy részét ossza meg, amelyet rövid ideig nem használ.

„Biznisszé vált ez az egész” – mondta az InfoRádió beszámolója szerint Lukás Cernohorsky regionális fejlesztésért felelős miniszterhelyettes.

A javaslat szerint az önkormányzatoknak lehetőségük lenne meghatározni a maximális napok számát, ameddig a bérbeadó a lakását turistáknak kiadhatja. Azt is megszabhatnák, hogy az év melyik részében tilthatják meg teljesen ezt a lehetőséget.

Egyébként hasonló szigorú szabályok vannak érvényben például Bécsben, Berlinben és Párizsban.

A cseh városok ezenkívül minimális négyzetméter-követelményt is meghatározhatnak személyenként. A minisztérium ezzel szeretné megelőzni azokat a helyzeteket, amikor a tulajdonos túl sok vendégnek adja ki a lakást. 

Az Airbnb-re is jellemző rövidtávú bérleti szerződések az állam és az önkormányzatok számára ugyancsak problémát jelentenek a nehézkes ellenőrzésük miatt, ami megnehezíti az adók és illetékek beszedését.

Az állam emiatt évente majdnem 800 millió cseh koronát, vagyis 32 millió eurót veszíthet az adóbevételekből. Emellett az önkormányzatok és városok évente körülbelül 55 millió cseh koronát veszítenek az idegenforgalmi díjakból.

Ezen változtatna a benyújtott törvénymódosítás. A szolgáltatóknak rendszeresen jelenteniük kell majd az adatokat az előkészületben lévő eTurista digitális rendszeren keresztül. A szabályok megsértéséért a szállásadók akár 4000 eurós bírságot is kaphatnak.

A magánbérbeadók és szállásadók csehországi szövetsége bírálja a javaslatot. Egyetért ugyan a turisták illegális elszállásolásával szembeni fellépésre irányuló törekvésekkel, de elutasítja az önkormányzatok hatáskörének kibővítését.

Budapest ugyancsak komolyan foglalkozik a témával, rendezné a bulinegyedben működő rövidtávú lakáskiadást. 

Éppen hétfőtől, vagyis szeptember 2. és 16. között dönthetnek arról a terézvárosiak, hogy betiltsák-e a kerületben a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként.