Vlagyimir Putyin vasárnap egy szentpétervári haditengerészeti felvonuláson határozott kijelentést tett: az orosz elnök lényegében azzal fenyegette meg Európát, hogy nem hagyja válasz nélkül az amerikai rakéták 2026-ra tervezett németországi állomásoztatását. 

Amennyiben a tervek megvalósulnak, Oroszország "tükörszerűen" több tucat hadihajóval reagál, és többé nem érzi majd kötelességének, hogy tilalmat rendeljen el a szárazföldi, közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekre – írja az Oe24.at osztrák hírportál.

Hidegháborús tervek miatt háborog

A Süddeutsche Zeitung felidézi: az atomfegyvereket tiltó INF-szerződés 2019 óta nem érvényes, miután az Egyesült Államok felmondta azt, de Putyin szerint Oroszország eddig moratóriumot tartott, továbbra is betartva a megállapodást.

Mint ismert, Oroszország élesen bírálja az Egyesült Államok ebben a hónapban bejelentett azon döntését, miszerint 2026-tól további elrettentésként cirkálórakétákat és rakétákat állomásoztat majd Németországban. A Bundeswehr magyarázata szerint erre azért lehet szükség, mert Oroszország egyebek mellett nukleáris képességű Iskander rakétákat állomásoztat a kalinyingrádi exklávéban, a közepes hatótávolságú fegyvereivel német városokat is eltalálhat. 

Célba veszik Oroszországot

Az amerikai tervek azonban Putyin szerint a hidegháborús idők visszatérésének veszélyét hordozzák és rakétaválsághoz vezetnek.

A Németországnak szánt fegyverek állítólag Tomahawk típusú cirkálórakétákat tartalmaznak, amelyek műszakilag nukleáris fegyverekkel is felszerelhetők.

Az orosz vezető a vasárnapi felvonuláson azt hangsúlyozta, hogy ennek nagy az esélye, így a szuperfegyverekkel fontos oroszországi célpontok, például kormányzati, katonai objektumok és ipari létesítmények kerülhetnek 10 perces hatótávolságba. 

Kuba partjait is meglátogatták

Márpedig ezt nem hagyja válasz nélkül: Putyin újraindíthatja a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris képességű rakéták gyártását, majd mérlegelheti, hogy hová telepítse azokat, például az orosz hadihajókra.

A július utolsó vasárnapján esedékes haditengerészet napjára az elnök szülővárosában, Szentpéterváron tartott felvonuláson Kína, India és Algéria hadihajói, valamint tucatnyi ország delegációi is részt vettek. Országszerte több száz harctechnikai egység és fegyveres erő vett részt az óriásbirodalom hatalmát demonstráló eseményen.

Eközben a Balti-tengeren állomásozó balti flotta három orosz hadihajója nem hivatalos látogatást tett Kuba partjaináljelentette be a haditengerészet. Már júniusban horgonyoztak az orosz északi-tengeri flotta hadihajói Havanna kikötőjében, köztük egy fegyvertelen nukleáris tengeralattjáró és az „Admiral Gorshkov” fregatt.