A rasszista jelzőket tartalmazó címkék eltávolításáról szóló döntést a Nemzetközi Botanikai Kongresszuson hozták meg a kutatók Madridban, ismertette a The Guardian.

A szavazás eredményeként minden olyan növény, gomba és alga nevében, amely a feketék elleni sértésekből származó caffra szót tartalmazza, az afrikai származásuk jelölésére ezentúl az affra szót alkalmazzák.

Ez több mint 200 fajt érint, köztük a parti korallfát, amit Erythrina caffra helyett Erythrina affra néven fognak ezentúl említeni.

A nevezéktan értekezleten részt vevő tudósok megállapodtak egy különbizottság létrehozásáról is, amely az újonnan felfedezett növények, gombák és algák elnevezéséről döntene. Ezeket általában azok nevezik el, akik először írják le azokat a tudományos szakirodalomban.

A bizottság azonban mostantól felülbírálhatja az elnevezéseket, ha úgy ítéli meg, hogy azok egy csoportra vagy fajra nézve lealacsonyítóak

A változtatást, hogy a fajnevekből töröljék a caffra szót, a dél-afrikai Nelson Mandela Egyetem növénytakszonómusa, Prof. Gideon Smith és kollégája, Prof. Estrela Figueiredo javasolta. Évek óta kampányolnak a növények és állatok tudományos elnevezésének nemzetközi rendszerét érintő változtatásokért, hogy lehetővé tegyék a kifogásolhatónak ítélt korábbi elnevezések törlését és helyettesítését.

Nagyon örülünk annak, hogy visszamenőlegesen és véglegesen törölték a botanikai nomenklatúrából a faji gyalázkodást

– nyilatkozta Smith professzor az Observernek. Nagyon biztatónak találta azt is, hogy világszerte kollégáinak több mint 60 százaléka támogatta javaslatát.

A növénynevek azonban csak egy részét képezik a rendszertani vitának.

Az állatok elnevezése ellentmondásos személyiségekről a tudósok szerint ugyanannyi fejfájást okoz, mint a növényeké.

Ilyen például egy barna, szem nélküli bogár, amelyet Adolf Hitlerről neveztek el. Az Anophthalmus hitleri sincs egyedül. Sok más faj neve is diktátorokat idéz, mint például a Hypopta mussolinii lepke.

A Nemzetközi Zoológiai Nómenklatúra Bizottság mindeddig elutasította, hogy fontolóra vegye szabályainak módosítását, és lehetővé tegye a rasszista vagy fasiszta utalások eltávolítását. Mindazonáltal számos kutató elismerte, hogy a közeljövőben bizonyos változtatásokra lesz szükség az állattani elnevezésrendszer szabályaiban.