Stratégiai jelentőségű, hogy újra magyar tulajdonba kerül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon közzétett videójában.

Dömötör Csaba szerint a budapesti reptér stratégiai jelentőségét jól mutatja, hogy az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a forgalma és most újra a Covid-járvány előtti rekord-szinteket közelíti.

Az államtitkár szerint a reptér nyereséget termel az országnak, az intézmény osztalékfizető képessége 30-35 milliárd forint, „tehát nem pénzt visz, hanem pénzt hoz az államnak”.

A kifutópályák ráadásul még messze nem érték el a kapacitásuk maximumát, ezért még tovább bővülhet a forgalom. A reptér milliók számára az ország kapuja, „15 millió utasról van szó, ami a jövőben akár meg is duplázódhat”. Alapvető érdek, hogy méltó legyen ehhez a ranghoz, és az eddigieknél jobban működjön.

Dömötör Csaba úgy látja, hogy a külföldi tulajdonosok eddig úgy vettek ki egy halom pénzt az üzemeltetésből, hogy az egyre szükségesebb fejlesztések rendre elmaradtak és nem épült új terminál, ez utóbbira most sor kerülhet. Emellett pedig a reptér megközelítési lehetőségét is javítani kell.

Családok ezrei bíznak Lázár Jánosban: négyszázmilliárdos üzletet kellene megoldania

Az építőipar nagy bajban van, az állami megrendeléseket vissza kellett vonni, ezért életbevágó, hogy a Budapest Airporthoz kapcsolható fejlesztéseket tető alá tudja hozni Lázár János szakminiszter.