A legfrissebb Magyar Közlönyből derült ki, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás biztosításáért járó 2024. harmadik negyedévi ellentételezést a központi költségvetési forrásból kell most megfinanszírozni. 

Ennek érdekében

a Lakossági rezsivédelem tételből 37 191 000 000 forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök

az Energiaügyi Minisztérium számára Rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésére. 

A kormányfő arra utasította Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy felhívja az  energiaügyi minisztert, hogy az így átcsoportosított forrásból gondoskodjon a  rezsivédelmi szolgáltatás biztosítás ellátása céljából szerződött villamos energia- és földgáz szolgáltatók javára teljesítendő 37,191 milliárd forint ellentételezés átutalásáról.

Amint Varga Mihály pénzügyminiszter eleget tesz az átcsoportosításnak, Lantos Csabának azonnal utalnia is kell az érintett cégeknek. 

A magyar energiaszektorra most legnagyobb árnyékot Ukrajna legutóbbi döntése veti, ugyanis Kijev június végén szankcionálta az orosz olajcéget, a Lukoilt, megtiltva minden tevékenységet az ország területén, így a tranzitvezeték használatát is. A büntető intézkedésekkel hetek óta akadályozzák, hogy a Lukoil által eladott nyersolajat Ukrajnán keresztül átszállítsák Magyarországra és Szlovákiába.

Ennek eredményeként kezdik lassan elveszíteni a türelmüket az orosz-ukrán-szlovák-magyar kőolajtranzit-ügy szereplői. A legutóbbi 24 órában fenyegetőzött Robert Fico, felháborodott Szijjártó Péter, az uniós diplomaták pedig a jelek szerint álságosnak tartják, hogy a magyarok és a szlovákok az Európai Bizottságtól várnak segítséget.