Az idei második negyedévében 16,8 százalékkal csökkent a beruházások teljesítménye – tette közzé legfrissebb adatait gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal.

A beruházások volumene a második negyedévben a nyers adatok szerint 16,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján a beruházások értéke összehasonlító áron 7,0 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítménye a szezonálisan kiigazított adatok szerint 14,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az elmúlt öt évben ekkora visszaesésre nem volt példa.

A Covid alatt, 2020. harmadik negyedévében például 11,1 százalékos visszaesést mértek éves bázison. Az elmúlt években az eddigi legnagyobb zuhanást épp a tavalyi második negyedévben regisztrálta a KSH, 14,2 százalékosat – most ez volt a bázis, ehhez képest is 16,8 százalékkal zsugorodtak a beruházások.

Elsősorban a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, valamint a kereskedelem területén zuhantak vissza a beruházások. Az összképet valamelyest  javítani tudta a közigazgatás, az energiaipar, illetve az ingatlanügyletek növekvő beruházási aktivitása.