A Richter Gedeon Nyrt. (Richter) a napokban felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharmát (BCI) – közölte a magyar gyógyszercég.

A cég év eleje óta több akvizíciót is bejelentett, leginkább a nőgyógyászatban és a biotechnológiában történnek felvásárlások. 

A legutóbbi tranzakció során megállapodott vállalati érték 12 millió eurót tesz ki, aminek kifizetése a következő években teljesítendő fejlesztési mérföldkövekhez kötött.

A szóban forgó belga cég, a BCI Pharma a kináz kutatásban szerzett ismereteire alapozva rendkívül értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel, ezt Turek Péter a Richter nőgyógyászati üzletágának (WHC) igazgatója mondta. Hozzátette, hogy az akvizíció hozzájárul ahhoz, hogy az eredeti kutatási tevékenységüket a nőgyógyászatra is kiterjesztve kialakítsák annak kereteit Liege városában.

Nagyon várják a BCI magasan képzett szakértő csapatával az együttműködést, azért hogy számos nőgyógyászati rendellenességre a precíziós gyógyszeres kezelés során megoldást találjanak.

BCI Pharmát 2013-ban Dominique Surleraux és Elisabeth Picou alapították. A molekuláris modellezés segítségével a BCI igen magas szelektivitású célzott kináz inhibitor tulajdonsággal bíró új molekulákat és vegyületeket tervezett meg és hozott létre. Jelenleg a társaság két telephellyel rendelkezik: az gyógyszerkémiai egység Montpellierben, Franciaországban van, míg a biológiai kutatócsoport  Liègeben, Belgiumban található. 

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. ezzel a tranzakcióval is tovább bővítette portfólióját. A gyógyszeripari cég jelen van Európa több országában, Kínában, Latin-Amerikában, valamint  Ausztráliában is.