Idehaza a három vagy négy darabos, általában 65-85 grammos kiszerelésű Rio Mare kis tonhalkonzervek ára 3000-3200 forint körül mozog, ám egyes üzletekben 2000 forintért is hozzá lehet jutni. Mindez azt jelenti, hogy a kilós átlagárak akár 13, de általában inkább 19-21 ezer forintos áron mozognak, ami euróban 33-48-53 euróra jönnek ki.

Ehhez képest a Rio Mare hazájában, Olaszországban még egy drágábbnak mondható webshopban 6,6-8 euro környékén lehet vásárolni ezekből a kiszerelésű termékekből. Ami azt jelenti, hogy a kilós árak 30-31-euró között mozognak, ami átszámolva 11800-12200 forintnak megfelelő összeg. Ez a magyar árakhoz képest 7-9 ezer forintos eltérést is jelenthet. kilónként. 

Az összehasonlításból jól látszik, hogy bár itthon is van olyan nagylánc, ami viszonylag olcsón, de legalábbis hasonló áron adja a szóban forgó terméket, mint amennyiért egyébként Olaszországban egy drágább helyen meg lehet vásárolni.

Arányaiban az itthoni termékek átlagára mintegy 50-70 százalékkal is magasabb lehet itthon, mint egy drágább olaszországi üzletben. 

Mi a helyzet más országokban?

A Pénzcentrum kutakodása során Ausztriában a fentebb említett kis kiszerelést nem találtak webshopokban, de a 3x80 grammos darabok 6 euró környékén mozognak, ami 25 eurós kilós árat takar. Ez alig 10 ezer forint, míg nálunk ez általában inkább 19 ezer forint körül alakul.  

Tehát a Rio Mare klasszikusan nem csak a szülőhazájában, Olaszországban sokkal olcsóbb, de Ausztriában is, mint itthon. De nézzük, mi a helyzet Szlovákiában.

Szlovákiában ugyanez a kiszerelés 7,74 euróba, azaz 3000 forintba kerül, a kilós ára ekképpen 49,6 euró körül alakul, ami ugyanúgy 19500 forint, mint idehaza sok boltban.

A Szlovákiában működő német multinál tehát hasonlóan drága a tonhal, mint idehaza, úgyhogy kijelenthető, hogy a sörökkel ellentétében, a szlovákoknak és a magyaroknak is ugyanolyan mélyen a zsebükbe kell nyúlni az olasz „luxustonhalért”, ami igazából Olaszországban és Ausztriában nem is számít annyira luxusnak.