Az előírások szerint azokra a rollerekre, amelyek 25 kilogrammnál könnyebbek és 25 kilométer per óránál nagyobb sebességre képesek, illetve 25 kilogrammnál nehezebbek és 14 kilométer per óránál gyorsabbak, kötelező biztosítást kell kötni július 16-a óta.

A szabályozást döntően közlekedésbiztonsági szempontok indokolták. A statisztikák szerint ugyanis havonta 20-30 olyan baleset történik, amelyben egy rolleres érintett és rendőri intézkedésre van szükség, például súlyos sérülés miatt. Tízből hét-nyolc rollerbalesetnél felmerül az alkoholfogyasztás, az esetek 90 százalékában pedig a rolleres a vétkes fél.

A biztosítási piacon rendkívül eltérő összegekkel lehet találkozni, akadnak 10 ezer forint alatti, de 100 ezer forintot meghaladó éves díjak is a palettán.

A Netrisknél augusztus közepéig közel 4300 rollerbiztosítást kötöttek, az átlagos díj pedig 6200 forint volt. Az éves díj összegét befolyásolja, hogy a biztosított a fővárosban vagy vidéken lakik.

A cégnél eddig megkötött rollerbiztosítások döntő többségét, 79 százalékát vidéki településen élők. míg 21 százalékát budapestiek kötötték. 

Az első körön túl van a piac, azonban a becsléseink szerint körülbelül 30-40 ezer elektromosan hajtott mikromobilitási eszközre, jellemzően e-rollerekre kellene még biztosítást kötni – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A náluk megkötött biztosítások alapján összeállították a márkák toplistáját.

A legtöbb biztosítást Kukirin rollerekre kötötték, ez a márka fedi le a szerződések 10 százalékát. A második helyen áll a Kugoo, a harmadikon pedig a Xiaomi. 

A rollereket egyébként átlagosan 2022-ben gyártották, és a szerződést kötők átlagéletkora 44 év volt.