Július elsején az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignácra emlékezünk, ez egyben a magyar egészségügy napja, munkaszüneti nap. Ekkor - 2011 óta immár hagyományosan - zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók és a gyógyszertárak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint

az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást ma az ügyeleti rend szerint biztosítják, amely vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is.

A legtöbb településen kizárólag a nonstop nyitvatartású, az ünnepnapokon is működő, valamint az ügyeletes és/vagy készenlétet tartó gyógyszertárak adnak ki .

De nem kell kétségbe esni, nem marad senki pirula és egyéb gyógyszerek nélkül: a nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár megyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhető. 

Ezen túl az Egészségablak applikációban is megtalálható az ezen a napon is elérhető gyógyszertárak listája.

Ugyanakkor ma is, miként az év minden napján, hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat abban az esetben, ha mérgezés gyanúja merül fel. A szolgálatot a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöldszámon lehet elérni, itt a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Továbbá a nap 24 órájában hívható az Egészségvonal is, amelynek munkatársai július elsején is fogadják a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat.