Az orosz sertéshústermelők célja, hogy az elkövetkező években a kínai sertéshúsimportpiac 10 százalékát megszerezzék. 

Moszkva egészen idén februárig nem exportált sertéshúst Kínába, amikor Peking három orosz termelőnek engedélyezte az értékesítést a 3,5 milliárd dolláros kínai importpiacon, amelyet 51 százalékos részesedéssel az uniós termelők uralnak.

Ez a kereskedelem tovább erősíti az Oroszország és Kína közötti növekvő gazdasági kapcsolatokat, miközben a Nyugat mindkét ország ellen egyre több szankciót léptet életbe.

Az EU nemrégiben ideiglenes, akár 37,6 százalékos vámot vetett ki a Kínából importált egyes elektromos autókra, hogy ellensúlyozza a szerinte tisztességtelen támogatásokat. Válaszul Peking dán, holland és spanyol sertéshúsipari cégeket nevezett meg egy dömpingellenes vizsgálat célpontjaként.

Számunkra ezek a kereskedelmi feszültségek lehetőséget jelentenek arra, hogy megmutassuk versenyképességünket a kínai piacon

mondta Jurij Kovaljov, az orosz Sertéstenyésztők Országos Szövetségének vezetője a Reutersnek, hozzátéve, hogy a termelők nem szándékosan, de próbálják kihasználni a feszültséget.

Kovaljov elmondta, hogy Oroszország célja, hogy három-négy éven belül Kína sertéshúsimportjának 10 százalékát szállítsa.

Az országnak kemény versenyben kell helytállnia más nagy sertéshúsexportőrök, például Brazília, valamint a növekvő kínai termelés miatt. A sertéshús iránti kereslet Kínában is csökken, bár még mindig a világ sertéshúsának mintegy felét, azaz évi 53-54 millió tonnát fogyasztanak.

Kovalyov szerint az orosz sertéshústermelés idén várhatóan eléri az 5,2 millió tonnát a tavalyi 4,9 millió tonnáról és az 1999-es 1,5 milliós posztszovjet mélypontról. A Szovjetunió rekordja 3,5 millió tonna volt 1989-ben.

A jelenlegi termeléssel Oroszország a negyedik legnagyobb termelő Kína, az EU és az Egyesült Államok mögött, és Brazíliával egy szinten van.

Kína sertéshús- és belsőségimportja 27,3 százalékkal, 1,11 millió tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest 2024 első félévében – derül ki a kínai vámadatokból.

Kovaljov úgy látja, hogy idén közel 60 ezer orosz sertéshús érkezik Kínába, ami az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzése szerint Peking teljes importjának mintegy 3 százaléka.

A sertéshús Kínába történő értékesítésére jogosult orosz magántermelők – Miratorg, Velikoluksky Pig Breeding Complex és Rusagro – Oroszország öt legnagyobb sertéshústermelője közé tartoznak. 

Óvatos becsléseink szerint idén 10 ezer tonnát fogunk exportálni Kínába. Az árak 30-40 százalékos prémiumot jelentenek a hazai árakhoz képest

mondta el a Reutersnek Alekszandr Taraszov, a Rusagro vezérigazgató-helyettese. 

Az orosz termelők már 50 százalékos részesedést szereztek a vietnami sertéshúsimportból, és mintegy 20 másik piacra is exportálnak.

„Újoncként a világ egyik legmodernebb sertéshústermelő ágazatával rendelkezünk” – mondta Kovaljov.

Banki források a Reutersnek elmondták, hogy az élelmiszerexport lehet az egyik olyan terület, ahol Moszkva és Peking barterkereskedelmi rendszerrel kísérletezhet. Kovaljov azt mondta, hogy nincs tudomása barterüzletről.