A 2023 márciusától 2024 márciusáig tartó egy év alatt 818 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottság növekedése az Egyesült Államokban az amerikai munkaügyi tárca szerdai bejelentése szerint – írja a Portfolio. Amennyiben a tárca második, jövő februárban várható éves felülvizsgálata is megerősíti ezt az eredményt, 

az 2009 óta a második legnagyobb visszaesést bizonyítaná a foglalkoztatottság növekedésében.

A 818 ezres, fél százalékos esést jelentő negatív adat szinte teljes mértékben a magánszektori álláshelyek eddig ismertnél kisebb növekedéséből tevődik össze: az üzleti szolgáltatások ágazatnál történt a legnagyobb, 358 ezres lefelé módosítás, a szabadidő és vendéglátás ágazatban 150 ezres, a feldolgozóiparban 115 ezres adatrevízió történt lefelé.

A gyengébb munkahely-teremtési képességre utaló adatok arra engednek következtetni, hogy nőtt az esélye egy nagyobb mértékű Fed-kamatcsökkentéseknek. A dollár még tovább gyengült az euróhoz képest 1,1140-ig, új egyéves dollármélypontot elérve, az amerikai részvényindexek pedig megugrottak: az S&P500 index 0,3%-kal 5613 pontig emelkedett.