Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt vezetője jövő szerdán zárt ülésen mutatja be az Európai Parlament politikai csoportjainak az EU versenyképességéről szóló, mérföldkőnek számító jelentését.

Az olasz veterán politikust tavaly kérte fel Ursula von der Leyen bizottsági elnök, hogy készítsen egy átfogó tanulmányt arról, hogy az európai ipar hogyan szerezhetné vissza előnyeit a globális színtéren egy rendkívül bonyolult geopolitikai környezetben – írja a Politico.

A volt olasz miniszterelnök, több beszédében is utalt rá, a munka középpontjában az áll majd, hogy miként lehet pótolni az elmúlt 30 évben az Egyesült Államokhoz képest tapasztalt termelékenységi lemaradást, amely leginkább az innovációba való befektetés hiányának tudható be.

Itt az ideje a sokkterápiának

Mario Draghi áprilisban azt mondta, hogy „radikális változást” fog javasolni a blokk gazdasága számára. A várhatóan mintegy 400 oldalas jelentés az exelnök és egy hétfős szakértői csoport munkája.

A jelentés olyan kulcsfontosságú ágazatokat érint, mint az energia, a védelem és a kereskedelem, és javaslatokat tesz az európai infrastruktúra, az ipar és az uniós országok gazdaság- és adópolitikájának megerősítésére, valamint az irányításra vonatkozóan