Három fesztiválozó meghalt, és legalább nyolcan megsérültek, köztük öten súlyosan abban a tömeg elleni, vélhetően előre megtervezett támadásban, amelyben péntek este egy férfi késsel rontott az emberekre az Észak-Rajna Vesztfáliában lévő Solingen város 650. évfordulójára szervezett ünnepségen.

A sokszínűség fesztiválján történt a gyilkolás

A „sokszínűség fesztiválján” a rendőrség szombat délutáni tájékoztatása szerint feltehetően terrorcselekmény történt, amelynek hátteréről eddig szinte semmit nem tudtak kideríteni, a tettes jelenleg is menekül. 

Egérutat nyert a támadó, ismerte a környéket

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a város piacterén felállított színpadnál egy ismeretlen férfi 21 óra 40 perckor egy hosszú késsel nyakon szúrt egy 56 éves nőt és két, 56 és 67 éves férfit, akiket nem lehetett már megmenteni, a helyszínen életüket vesztették. Több sebesültnek jelenleg is válságos az állapota.

Az elkövetőnek azonban sikerült megszöknie a véres bűncselekmény után támadt pánikhangulatban.

Philipp Müller, a fesztivál egyik szervezője a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak elmondta: telefonja 21:37-kor csörrent meg, amelyben ismerőse azt kiabálta, hogy „Itt valaki késel” – a biztonsági őrök elmondása szerint nagyon gyorsan történtek az események.

A szervező ekkor öt percnyi távolságból a színpadhoz sietett, érkezésekor viszont már nem találták a tettest, aki szerinte jól ismeri a környéket, a menekülő útvonalakat.

A férfi lerohant a lépcsőn a közeli városi templomnál, majd a főutcán négy irányba el tudott menekülni – vázolta.

Rendőrségi körök szerint az esetet nem ámokfutásnak, hanem célzott támadásnak minősítették már a helyszínen, ahol az embereket felszólították: messze ívben kerüljék az egész hétvégére meghirdetett ünnepi rendezvényeket Solingenben, a teljes programot törölték. A környéket azóta elárasztották a megemlékezés gyertyái, virágcsokrai, és városszerte döbbent csend uralkodik.

Koncert közben ölték az embereket

A támadás idején a „Suzan Töpfer's Suprafon” elnevezésű zenekar koncertezett a színpadon, amely utóbb közleményt adott ki.

A Berliner Morgenpost idézi az énekes szavait, aki szerint épp az utolsó előtti dal végén jártak, amikor hirtelen az emberek több irányba elkezdtek menekülni.

Mint írta, először azt hitte, veszekedés történt, ám sikolyokat is hallott, egy nő például mentőért kiáltott – a zenész akkor eldobta a gitárját és a dobok mögé bújva keresett menedéket.

Nem láttam a bűncselekményt és nem tudtuk, hogy kire célzott a támadó, azt sem, hogy milyen fegyverrel, ezért olyan laposan feküdtem le, amennyire csak tudtam. Többeket újraélesztettek, hatalmas volt a pánik. Nem tudom kiverni a fejemből a földön heverő ponyva képét, amely alatt halottak feküdtek – fogalmazott. 

A tettest még hajszolják, de a kését már megtalálták

Sajtóbeszámolók szerint az esemény közvetlen közelében tartózkodó résztvevők szó szerint sokkot kaptak a támadáskor, és pillanatok alatt kitőrt a pánik a koncerten, ahol több százan vettek részt.

Szombat délután azonban a tettest még mindig nem sikerült elkapni és a bűncselekmény háttere egyelőre tisztázatlan.

Ezért a rendőrség jelenleg is nagy erőkkel nyomoz, bár azt a hatóság szóvivője korábban már elmondta: mindenkit kihallgattak, azonban kevés megbízható információ áll rendelkezésre.

Délelőtt ugyan egy 15 éves gyanúsítottat letartóztattak, ám később kiderült, hogy nem ő volt az elkövető, de őrizetben maradt – írja a dpa hírügynökség, amely szerint a szemtanúk által adott személyleírás sem egyezik az elfogott személlyel.

A Berliner Morgenpost szerint a feltételezett gyilkos fegyvert viszont már megtalálták egy, a tetthelyhez közeli szemetesben, míg a Westdeutsche Allgemeine Zeitung úgy tudja, hogy a kést egy holttest alatt találták meg és jelenleg is vizsgálják a DNS-nyomok miatt.

Nem kizárt a terrorista háttér

A hajtóvadászat már péntek éjszaka megkezdődött, amikor a wuppertali rendőrség arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el a belvárost, maradjanak otthonaikban, és aki gyanúsat észlel, ne tegyen semmit, csak hívja a segélyszolgálatokat.

Éjszaka helikopterekkel pásztázták a környéket, fegyveres rendőrök járták az utcákat, házkutatásokat tartottak, illetve városszerte kordonokat állítottak fel.

A keresés azonban már túlmutat Solingenben határain, valamennyi biztonsági hatóság részvételével országos hajsza kezdődött, az utakon számos lezárás lépett érvénybe. 

A rendőrség szombaton kora este arról tájékoztatta a sajtót, hogy az eddig összesített körülményekből arra lehet következtetni: a támadás mögött terrorista háttér áll fenn.

Markus Caspers főügyész elmondta: az első képek kiértékelése után valószínű, hogy az elkövető kifejezetten a nyakat vette célbatudósít a Welt. 

A tettes külsejéről azonban nincsenek pontos leírások, így nem lehet azonosítani, és azt sem tudni, hogy egyedül volt-e vagy voltak társai a tömegben, bár szerintük magányos elkövető volt.  

Mint elmondták, a délelőtt letartóztatott fiatalember állítólag a támadás előtt beszélt az elkövetővel, ezt két szemtanú megerősítette, de egyelőre nem találnak összefüggéseket, bár a fiatalt azzal vádolják, hogy nem tett feljelentést a tervezett bűncselekményről.

A németek nyugalmát tovább borzolja, hogy az ügyészség nem árult el több részletet a nyomozás állásáról, és fantomképet sem tudnak közzétenni a hiányos információk miatt. 

Megdöbbentek a politikusok, sietnek a helyszínre

A düsseldorfi államkancellária azt jelezte, hogy szombat estére a solingeni tetthelyre várják Nancy Faeser szövetségi belügyminisztert, Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai belügyminisztert és Hendrik Wüst tartományi miniszterelnököt.

Olaf Scholz kancellár kijelentette: nem szabad elfogadnunk az ilyesmit társadalmunkban, és soha nem szabad megbékélnünk vele.

Itt a törvény teljes erejével kell eljárnunk – idézik a lapok.

Eközben a kormánykoalíciós SPD párt kijelentette, hogy országszerte be kell tiltani a kések használatát, és egyértelmű, hogy a biztonsági szolgálatoknak nagyobb hatáskört kell adni az ilyen elkövetők korai felderítésére, különösen a digitális térbenidézi a Rheinische Post. 

A rendőrszakszervezet (GdP) ugyanakkor óva intette a közösségi média felhasználóit, hogy találgatásokba kezdjenek, és a nyomozás biztonsága érdekében arra szólított, hogy tartózkodjanak a pletykák terjesztésétől a bűncselekmény hátteréről – jelezték az RND-lapoknak.