Bezuhant a svájci óraexport szeptemberben, mivel a Kínába irányuló szállítások a felére csökkentek. Ezzel még komolyabb kihívásokkal került szembe az európai ország amúgy is küszködő luxuságazata - számolt be a Bloomberg.

A Svájci Óraipari Szövetség közlése szerint 

a svájci időmérők  exportja összességében 12,4 százalékkal, mintegy 1,9 milliárd svájci frankra csökkent, a kínai import egyenesen 50 százalékkal esett vissza.

Az adatokból kiderül, hogy világszerte mérséklődött a méregdrága órák iránti kereslet, de a havi exportcsökkenés kétharmadát Kína és Hongkong adja. 

A nagy márkák, a Rolex és a Patek Philippe ugyanakkor még mindig növelik eladásaikat - mondta Jean-Philippe Bertschy, a Vontobel svájci részvénypiaci elemző részlegének vezetője. „Ha ezeket a márkákat kizárnánk, a svájci óraexport csökkenése lényegesen erőteljesebb lenne”.

A szövetség már a múlt hónapban a kereslet jelentős visszaesésére figyelmeztetett, ami árt a svájci óramárkáknak és veszélyezteti a munkahelyeket.

Felszólították a Svájci Nemzeti Bankot, hogy tegyen lépéseket az erős frank gyengítésére.

A problémák mértékét jelzi, hogy a Sowind Group márkái, a Girard-Perregaux és az Ulysse Nardin a dolgozók mintegy 15 százalékát szabadságra küldte.