A svéd rendőrség feltérképezése szerint 57 országból körülbelül 600 bűnbanda hajt végre külföldről Svédország ellen irányuló szervezett bűnözést.

Az elmúlt években többek között Törökországban, Marokkóban, az Egyesült Arab Emírségekben, a balkáni országokban, Tunéziában, Iránban, Irakban, Portugáliában és több dél-amerikai országban is letelepedtek ezek a bűnözők, akik vagy immár svéd állampolgárok, vagy szoros kapcsolatban állnak Svédországgal.

A felmérés egyebek mellett azt mutatja, hogy az érintett bűnözők közül az utóbbi hónapokban 150-et tartóztattak le vagy állnak nemzetközi körözés alatt.

Stockholm szerint külföldi vagy kettős állampolgárságú szereplők alkotják a bűnügyi hierarchia felső és középső rétegét Svédországban.

Főleg kábítószer-kereskedelemmel, erőszakkal, pénzmosással, csalással és fegyverkereskedelemmel foglalkoznak.

Az SVT "30 percében " Petra Lundh országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a svéd hatóságok problémáját az jelenti, hogy sok bűnöző kettős állampolgársággal rendelkezik.

Sok embert fogadtunk az országban, és a legtöbben egyetértenek abban, hogy kudarcot vallottunk az integrációval.

– fogalmazott a svéd rendőrfőnök.

Ahogy a 2010-es évek végén felgyorsult a lövöldözések és robbantásos merényletek számának növekedése Svédországban, a bűnüldöző szervek a „ne szólj szám, nem fáj fejem”, avagy a Dél-Olaszországban korábban tapasztalt "omerta", azaz a hallgatás kultúrájának kialakulását tapasztalták.

Senki nem akart beszélni a rendőrséggel és az ügyészséggel. Rendvédelmi szervekként teljes mértékben függünk az információktól

– hangsúlyozta Petra Lundh, svéd rendőrfőkapitány az SVT-nek, amelyről hírt adott a Dagens Nyheter.

Évekbe telik, míg rendet csinálnak - hacsak nem veszik át a hatalmat a drogbandák

A svéd igazságügy-miniszter szerint a legsúlyosabb, hogy gyerekekkel végeztetik a piszkos melót.