A spanyol kormány kedden az ország stratégiai és nemzetbiztonsági érdekeinek védelmére hivatkozva megvétózta a Talgo 100 százalékos ellenőrzését megcélzó Ganz-Mávag felvásárlási ajánlatát.

Az Euronews beszámolója szerint a CNI (Centro Nacional de Inteligencia) nemzetbiztonsági szolgálat a magyar csoport orosz kapcsolatára hívta fel a madridi kormány figyelmét.

A nemzetbiztonsági jelentések már jó ideje hatással voltak a vállalat további sorsáról szóló tárgyalásokra, ami múlt hétfőn került végső döntésre Pedro Sánchez miniszterelnök és a kormány asztalára.

A magyar csoport az ukrajnai háború miatt kiszabott nyugati szankciókig tartotta kapcsolatát az orosz Transmasholdinggal. 

A CNI és a nemzetbiztonsági jelentések azonban rámutattak a magyar és az orosz fél közti informális kapcsolatok fennmaradására.

A Ganz-Mávag a vétóra reagálva bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Spanyolországban és uniós szinten is. A spanyol gazdasági minisztérium azonban azt közölte, hogy a döntés megfelel a külföldi működőtőke-befektetésekre vonatkozó nemzeti és uniós szabályozásoknak, valamint a belső piac védelmének.

Itthon marad a kínos tötymörgés, de a szomszédban már száguld a szupervonat

Kis híján elkészült a Budapest-Belgrád vasútvonal, legalábbis a szerbiai oldalon. November végén megindulhat a személyforgalom: a vonat 70 perc alatt teszi meg a Belgrád és Szabadka közötti 180 kilométeres távot. Csakhogy Magyarországon messze nem megy ilyen olajozottan a projekt.