A lehető legtöbb ember megölését tervezte Taylor Swift három bécsi koncertje idején az Iszlám Államra felesküdött észak-makedóniai gyökerekkel rendelkező első számú gyanúsított. 

Az osztrák hatóságok egy 19, egy 17 és egy 15 éves tinédzsert vettek őrizetbe. Frankz Ruf, Ausztria közbiztonsági főigazgatója csütörtökön az ORF rádiónak elmondta, hogy a 19 éves fő gyanúsított férfi Bécsújhelytől délnyugatra fekvő, Ternitz városában található otthonában vegyi anyagokat és technikai eszközöket találtak, amelyek konkrét előkészületi lépésekre utalnak.

Sufnibomba lopott anyagokból

A Kurier című újság nyomán a Reuters arról számolt be, hogy a gyanúsított korábbi munkahelyéről, egy szintén Ternitzben található fémfeldolgozó cégtől lopta el a vegyi anyagokat, és már előrehaladt a bomba építésével. Az Iszlám Állam vezetőjének esküdött hűséget – tették hozzá internetes bizonyítékokra hivatkozva.

Swift három bécsi koncertjét, amelyre 195 ezer embert vártak, lemondták.

Az újság beszámolója szerint a potenciális merénylő azt tervezte, hogy autóval belehajt a stadion előtt összegyűlő tömegbe, és azt is fontolóra vette, hogy machetét és kést használ. Az eset rámutatott a stadionok, a zenei fesztiválok és az egyéb nagyszabású rendezvények kockázataira. 

Dollármilliárdokat hozhat Európának Taylor Swift

A világhírű amerikai énekesnőt repesve várja az öreg kontinens, és nem csak a rajongók: gigászi bevételben bíznak a vendéglátóiparban is.

Az ABC amerikai televízió bűnüldözési és hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte, hogy az osztrák hatóságok az amerikai hírszerzéstől kaptak információkat a Swift-koncerttel kapcsolatos fenyegetésről. Emlékeztettek rá, hogy az osztrák hatóságok átalakították a nemzetbiztonsági hírszerzést, miután egy elítélt dzsihadista 2020-ban Bécs központjában négy embert meggyilkolt.

Az emberek sorban állnak a stadion bejáratánál Taylor Swift Eras turnéjának első koncertjének kezdete előtt. Taylor Swift amerikai énekesnő három koncertet ad a lengyelországi Varsóban
Az emberek sorban állnak a stadion bejáratánál Taylor Swift Eras turnéjának első koncertjének kezdete előtt idén augusztus 1-én.  Taylor Swift amerikai énekesnő három koncertet adott a lengyelországi Varsóban

A koncertek az amerikai énekes-dalszerző rekordot döntő Eras turnéjának részei lettek volna, amely 2023. március 17-én kezdődött az egyesült államokbeli Arizona államban lévő Glendale-ben, és 2024. december 8-án ér véget a kanadai Vancouverben. A 34 éves Swift a 283 millió követővel rendelkező hivatalos Instagram-fiókján egyelőre nem kommentálta a lemondásokat.

Elkeseredett rajongók

A szupersztár Swifties néven ismert rajongói a közösségi médiában lesújtóan nyilatkoztak a három teltházas bécsi Eras Tour koncertek lemondása miatt. Sokan több ezer dollárt költöttek utazásra, szállodára és ételre az egyik legdrágább európai fővárosban.

Annmarie Timmins újságíró, aki az Egyesült Államokból utazott Bécsbe a csütörtöki fellépésre, elmondta, hogy férjével vacsora után a metróra vártak, amikor meghallották a hírt.

„Nem is tudom elhinni" – mondta. „Volt ott egy lány az édesanyjával, aki nagyon szomorúnak tűnt – még nálam is szomorúbbnak. Odaadtam neki az egyik karkötőmet. Meg akartam ölelni."

Egy Sarah nevű közösségi média felhasználó azt írta, hogy

9 éves korom óta vártam, hogy láthassam Taylor-t a hazámban, most 25 éves vagyok... hogy mindezt elvették tőlem néhány ember által, akiket a gyűlölet minden ok nélkül annyira feltüzel, annyira túlságosan dühít, hogy nem tudom szavakba önteni.

adott hírt róla a CBS.

„Eléggé le vagyok sújtva” – írta egy másik Caroline nevű közösségi médiafelhasználó. „Ez lett volna az én legyőzted a rákot utam, szóval fájdalmas elveszíteni”.

Sok rajongó a közösségi oldalakon kétségbeesetten könyörgött a szervezőknek, hogy a koncertet halasszák el ahelyett, hogy lemondanák. A szervezők közölték, hogy visszafizetik a jegyeket.

Elveszett lehetőség

Az Economx egyik munkatársa biztonsági szakemberként dolgozott volna Taylor Swift bécsi koncertjén. 

Taylor Swift fellép a színpadon a
Taylor Swift fellép a színpadon a "Taylor Swift | The Eras Tour" során az Olympiastadionban 2024. július 27-én Münchenben, Németországban.

„Minden a megszokott módon ment, jelentkeztünk munkára, időben megkaptuk a beosztásunk az elmúlt napokban. Tegnap este mi is a hírekből értesültünk a tervezett terrorcselekményről. Utána nem sokkal elkezdődött a találgatás, persze gyorsan kiderült, hogy nem kell mennünk dolgozni.” 

A koncert biztosítására elég szigorú előírásokat kaptunk. Természetesen óriási szerencse, hogy az osztrák rendőrség időben észrevette és lekapcsolta a gyanúsítottakat. 

„Helyes döntést hoztak, hogy a körülményekre tekintettel elmarad a koncert. Egy ekkora rendezvényen, legyen szó koncertről, vagy fesztiválról, lehet akármilyen professzionális biztonsági személyzet, ekkora tömegnél rengeteg ártatlan életet követelne egy ilyen merénylet. Őszintén örülök, hogy nem lett baj!” – hangsúlyozta munkatársunk.

Vörös posztó lenne a világhírnév?

Most Bécsben maradtak el koncertek a terrorfenyegetés miatt, a brit zavargások pedig annak ürügyén kezdődtek a napokban, hogy július 29-én halálra késeltek három kislányt, akik Taylor Swift tematikájú nyári táborban voltak.

A Downing Streetet is elérték a zavargások a késeléses ámokfutás után

Tovább terjednek a a southporti halásos késelés nyomán kialakult tiltakozások, szerda este már a bit kormányfői hivatal közelében alakult ki dulakodás az aktivisták és a rendfenntartók között.

A 2017-es manchesteri terrortámadás május 22-én este fél 11 környékén történt, amikor egy líbiai származású öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande énekesnő telt házas koncertjén, a Manchester Aréna egyik kijáratánál. A robbantásban 22-en meghaltak és 59-en megsebesültek, többségében tinédzserek.