Letartóztatta a francia rendőrség Pavel Durovot, a Telegram  vezérigazgatóját egy Párizstól északra fekvő repülőtéren. Durovot azután vették őrizetbe, hogy magángépe leszállt a Le Bourget repülőtéren – írja francia-médiajelentések nyomán a BBC.

A tisztviselők szerint a 39 éves férfit a népszerű üzenetküldő alkalmazással kapcsolatos bűncselekmények miatt elfogatóparancs alapján tartóztatták le. Oroszország franciaországi nagykövetsége „azonnali lépéseket" tesz a helyzet tisztázására – közölte az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

Durov a magángépén utazott – közölte honlapján a TF1 francia tévécsatorna. A Telegram különösen népszerű Oroszországban, Ukrajnában és a volt szovjet államokban. 2018-ban betiltották az alkalmazást Oroszországban, miután Durov korábban megtagadta a felhasználói adatok átadását. 2021-ben azonban a tiltást visszavonták.

Elon Muskék sem hagyták szó nélkül

Az Index cikke szerint Tucker Carlson és Elon Musk is reagáltak a franciák intézkedésére. A konzervatív médiaszemélyiség szerint Durov letartóztatása a szólásszabadság megtámadása.

Pavel Durov akkor hagyta el Oroszországot, amikor annak kormánya megpróbálta átvenni az irányítást a Telegram fölött. De végül nem Putyin tartóztatta le a szólásszabadság fenntartása miatt. Egy nyugati ország, a Biden-adminisztráció szövetségese és lelkes NATO-tag zárta be

– írta Carlson az X-en. Elon Musk többek között annyit írt, hogy „POV: It's 2030 in Europe and you're being executed for liking a meme”, azt jelenti, hogy Durov példája csak a kezdet, szerinte a szólás- és információs szabadságnak vége van.

Kriptovalutás fizetést vezetett be Telegram

A Telegram-felhasználók áprilistól pénzt is küldhetnek egymásnak a stabilcoin USDT-vel a The Open Network (TON) blokklánc-hálózaton keresztül. A 900 millió felhasználóval rendelkező platform az első olyan titkosított üzenetküldő szolgáltatás, ami ilyen tranzakciós lehetőséget integrál. A TON blokkláncot eleinte a Telegram fejlesztette, azóta azonban mások vették át a feladatot – írja a CNBC. A felhasználóknak ehhez nem kell mást tenniük, mint megkeresniük a Telegram Tárca botját, és beállítaniuk egy kriptotárcát. Ezt követően a felhasználók USDT-t vásárolhatnak és pénzt küldhetnek más felhasználóknak a Tether tokent választva fizetési lehetőségként.  Bővebben>>>