Bár az EU-ba évek óta áramló, illegális migráció következtében már több országban tartós veszélyt jelent a terrorfenyegetettség, Németország szomszédai nem lelkesednek az újra napirendre került határellenőrzésekért – az uniós partnerek inkább a schengeni övezet gazdaságáért aggódnak.

A német szövetségi kormány azután helyezte kilátásba a szigorúbb bevándorláspolitikai intézkedéseket, hogy pénteken egy korábban kitoloncolásra ítélt, iszlamista férfi többeket késsel mészárolt le egy nyugat-németországi fesztiválon. 

Emiatt egyre erősebb a nyomás a társadalom részéről is a határozott fellépésre, amit a határellenőrzések visszaállítása is jelentene. Ami azért döbbentette meg a szomszédokat, mert Németország a mozgásszabadságot jelentő schengeni övezet alapító tagja és eddig a nyitott határok elkötelezett híve volt.

„Egyetlen ország sem ilyen őrült”

Az afgán menekült terrortámadása után a jövő évi választásokon kormányváltásra legesélyesebb, konzervatív CDU/CSU Unió sürgeti leginkább, hogy az illegális migráció leküzdése érdekében állandósuljon a labdarugó-Eb idején is alkalmazott szigor valamennyi határon.

Ez azt jelentené, hogy a rendőrség bármikor végezhetne helyhez kötött vagy mobil ellenőrzéseket nemcsak a déli és keleti oldalon, ahol jelenleg is így próbálják feltartóztatni a jogosulatlan bevándorlást a harmadik országokból, hanem a schengeni országokkal közös határokon is.

Nyilvánvaló, hogy most már következetesen el kell utasítanunk a szabályozatlan migrációt, mert a világon egyetlen ország sem olyan őrült, mint Németországfogalmaztak a Bildnek. 

Megütköztek a szomszédok

A németek keleti szomszédai, amelyek a vasfüggöny révén elszakadtak Európa többi részétől, megdöbbentek a kezdeményezésen.

Hana Malá cseh belügyminiszter szerint a határellenőrzés visszaállítása alapvetően térne el az uniós jogszabályoktól és magától a schengeni alapelvtől.

Németország szigorítása kétségtelenül az ellenőrzések dominóeffektusához vezetne egész Schengenbenjelezte az Euractiv hírügynökségnek. Ezért szerinte nem léphet fel önállóan a szövetségi kormány, hanem az EU legmagasabb politikai szintjén kell kezelni a kérdést.

Hasonlóképp Lengyelország is arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi ellenőrzések is már nehézséget okoznak a határforgalom kezelésében. Ezért inkább abban sürgetik a németeket, hogy fontolják meg a kontroll mielőbbi megszüntetését, és keressenek alternatív megoldásokat.

Brüsszel inkább a gazdaságot félti

Ám nem túl valószínű, hogy Berlin visszavonja a cseh, a lengyel és az osztrák határon már érvényes ellenőrzéseket.

A szövetségi rendőrség augusztus végi jelentése ugyanis rámutat: tavaly az illegális migráció fő célpontja az EU-ban Németország volt, ahol az embercsempészet a legmagasabb szinten tombol 2016 óta, amikor a menekültválság csapdájába kerültek.

Az adatok szerint 2023-ban összesen több mint 380 ezer jogosulatlan határátlépést regisztráltak az EU/schengeni külső határokon főként Szíria, Törökország és Afganisztán irányából, míg egy évvel korábban 320 ezret. 

A CDU/CSU által előterjesztett terv szerint ezért sokkal inkább az északi és nyugati szomszédból érkezőket is átvilágítanák a jövőben.

Ennek kapcsán Dánia azt közölte a hírügynökséggel, hogy nem zavarná őket az intézkedés, míg a belga kormány ugyancsak ellenérzését fejezte ki.

Egy olyan ország számára, amely Európa szívében található és nagyon nyitott gazdasággal rendelkezik, elengedhetetlen a schengeni övezet zavartalan működése – fogalmaztak Brüsszelben.

Egyre többen inkább zárnának

Márpedig a nyugati országokban egyre inkább hajlanak az 1995-ös schengeni egyezmény reformjára.

Franciaországban a Charlie Hebdo szatirikus magazin elleni támadások és a 2015-ös Bataclan-mészárlás óta alkalmaznak újra kontrollt nemzetbiztonsági okokból, míg Ausztria is szembe szállt az Európai Bíróság 2022-es ítéletével, amely szerint jogellenesek a határellenőrzések.

Szlovénia a horvátországi és a magyar határain vezetett be intézkedéseket, míg nyugati szomszédja, Olaszország minden oldalon ellenőrzéseket végez. Eközben a migrációs nyomás miatt Svédország is megszigorította az ingyenes utazásokat Dánia fővárosából, Koppenhágából.

Európát egyre inkább kettészeli a hosszú távú határellenőrzés, amely a Balti-tengertől az Adriai-tengerig terjed – mutat rá az Euractiv egyik kutatása.