A miniszterek indokolatlannak nevezték Magyarország döntését, mivel Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen – írta meg a Pravda.

A levél szerint:

függetlenül attól, hogy ez a döntés a nemzeti hatóságok vagy az EU hatáskörébe tartozik, attól tartunk, hogy komoly biztonsági kockázatot jelenthet minden tagállam számára.

A dokumentumot Lettország, Litvánia, Észtország, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és Izland belügy- vagy igazságügy-miniszterei írták alá.

Lényegében arról van szó, hogy a már meglévő Nemzeti Kártya program kibővítése révén szinte korlátlanul és viszonylag gyenge átvilágítás után jöhetnének be oroszok és belaruszok Magyarországon keresztül a schengeni övezetbe.

Az intézkedés háttere, hogy a kormány lassan egy évtizede igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy megoldást találjon az egyre égetőbb hazai munkaerőhiányra. A legújabb próbálkozás a 2024 elejéről indult, úgynevezett Nemzeti Kártya program volt, amelyet kezdetben szerb és ukrán állampolgárok, potenciális munkavállalók bevonzására hoztak létre.

A Nemzeti Kártyára jogosultak lényegesen kedvezőbb feltételekkel vállalhatnak munkát Magyarországon, mint más vendégmunkások.

Augusztus 1-jén az EU azt követelte Magyarországtól, hogy válaszoljon azokra az aggodalmakra, miszerint Budapest döntése az orosz és fehérorosz állampolgárok vízumrendszerének enyhítéséről növeli a kémkedés kockázatát a tömbben. A magyar kormányzat augusztus 19-ig kapott határidőt, hogy válaszoljon.

Az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, az Európai Néppárt korábban azt nehezményezte a szabályok lazítását.

A külügyminiszter hazugsághadjáratról beszél

A hírre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a következő reakciót adta: az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a Nemzeti Kártya-programba semmifajta biztonsági kockázatot nem jelent a schengeni övezet szempontjából.

Miért? Érvelése szerint az említett személyeknek a Magyarországra történő belépéshez és az itt tartózkodáshoz továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük.

Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy az észak-európai és balti kollégáink tovább folytatják hazugsághadjáratukat Magyarországgal szemben – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán vasárnap reggel. 

Weber kiakadt: súlyos nemzetbiztonsági kockázatokat rejt Orbán terve

A legnagyobb uniós EP-frakció vezetője szerint Magyarország közelmúltban elfogadott vízumszabályozása kinyitja Európa kapuit a Putyin kémjei előtt. Errőlt itt írtunk többet >>>