Legyen az a reggelinek megfőzött kemény – vagy lágy tojásé, esetleg a rántottakészítés után maradt meg, a szakértők szerint a tojáshéj hatékony segítője lehet a szobanövényeknek, a zöldségágyásnak vagy éppen a komposztnak. 

Az első ok, amiért a tojáshéjat nem szabad lendületből a szemetesbe dobni, az a benne található kalcium-karbonát, amely jótékony támasza a növényeknek. E konyhai maradéknak bélyegzett „adalék” ráadásul a benne található kálium és foszfor miatt is igen értékes tápanyagként szolgálhat a legtöbb kerti és szobanövénynek. Frank McDonough botanikus szerint kitűnő ötlet tojáshéjjal megkínálni azokat a kerteket, ahol trágyaként házi komposztot használnak. Akkor meg pláne ildomos, ha barkácskomposzttal dúsítja a földet, amely a zöldségeskertek számára gyakran túl savas – írja a Dívány

Így segít a megmaradt tojáshéj a növényeknek

A tojáshéj elsődleges összetevője, a kalcium-karbonát kifejezetten a virágvégi rothadás megelőzésében tud segíteni. Ez nem más, mint bizonyos növények – például a paradicsom terméseinek – kalciumhiány miatti romlása, amely csak akkor válik észrevehetővé, amikor a gyümölcsök és zöldségek érni kezdenek. Ez a probléma egyébként kétféleképpen is elkerülhető: rendszeres öntözéssel – éppen a megfelelő mennyiségű vízzel, hogy ne is száradjon ki, de a gyökere se induljon rothadásnak – és a talaj kalciumtartalmának növelésével. 

Miután sokan idegenkednek a szobanövények földjébe potyogtatott tojáshéj látványától, ezért érdemes porítani. Azt ugyan kicsit hosszadalmasabb folyamat elérni, mintsem tojáspucolás után a cserépbe söpörni, de megéri. Ehhez a héjat meg kell tisztítani és szárítani, majd porrá zúzni, így a célt is hatékonyabban el lehet érni. 

A padlizsán és a paprika is hálás lesz érte

Bár a tojáshéj számos növény számára előnyös lehet, a mezőgazdasági szakértők szerint kifejezetten jót tesz a már említett paradicsomnak. Ám miután a tojáshéj segít csökkenteni a talaj pH-szintjét, és lúgosabb környezetet is teremt, kedveli többek között a padlizsán, a paprika, a brokkoli, a karfiol és a leveles zöldségek. A használati mennyiségét illetően a szakértők szerint nem kell túlzásba esni, miután a tojáshéj egyébként lassan bomlik le, elég csupán évente egy-két alkalommal alkalmazni a kerti vagy a szobanövényeinkhez.

Azonban nem minden növénynek van rá szüksége. Az olyan savanyú talajt kedvelőknek, mint amilyen az áfonya is, egyáltalán nincs, de ebbe a kategóriába tartoznak az erikafélék is, köztük a hegyi babér, a pieris vagy éppen az azáleák.

Így készítse el a konyhai maradékból a csodaszert

  • Használat után öblítse ki a tojáshéjat.
  • Szárítsa meg, hagyja egy-két napig a pulton, majd tegye egy éjszakára (vagy hosszabb időre) a fagyasztóba. Az is jó megoldás, ha ehelyett 20 percre 200 fokos sütőbe teszi. 
  • Ezután törje össze a tojáshéjat, akár kézzel, műanyag zacskóba téve, sodrófával, de mozsárral, konyhai robotgéppel vagy kávédarálóval is megteheti. 
  • Utolsó lépésként tegyen egy-két evőkanálnyi morzsolt vagy porított tojáshéjat a komposztba, ügyelve arra, hogy a gyökereknél ne halmazódjon fel.

Alternatív megoldásként tojáshéjas folyadékot is készíthet a növényeknek. Ehhez morzsoljon tojáshéjat egy edénybe, öntse fel vízzel és forralja fel. Hagyja a keveréket egy éjszakán át állni, így a héj minden hasznos tápanyaga a vízbe kerül. Ezután szűrje le, és már öntözheti is a növényeit. A szűrőben maradt héjak pedig mehetnek a komposztba.