Sorra jelentik be a bankok, hogy teljes mértékben áthárítják a 2024. augusztus 1-től megemelt pénzügyi tranzakciós illetéket a vállalkozói ügyfeleikre. Az illetéket a bankoknak kell fizetniük, de a jogszabály nem tiltja, hogy azt akár teljes egészében továbbterheljék. Ezt meg is teszik.

Az Erste Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank és az OTP Bank után most az UniCredit Bank és a MagNet Bank is úgy döntött: továbbhárítja vállalkozói ügyfeleire az augusztus 1-től hatályos pénzügyi tranzakciós illetékemelést

 – értesült a BiztosDöntés.hu.

Attól függően, hogy az illetéket beépítették-e a díjaiba, vagy külön díjként számítják fel, augusztustól vagy októbertől drágulnak a banki átutalások, készpénzfelvételek a hazai vállalkozások életében.

2024. szeptember 16-tól a Gránit Bank, 2024. szeptember 20-ától az Erste Bank, 2024. szeptember 26-tól a K&H Bank, 2024. október 1-től pedig a MagNet Bank hárítja át a vállalkozások felé a többletterhet a kormány által felemelt illeték mértékére.

A változások értelmében a készpénzt nem igénylő pénzügyi műveletekre 0,3 százalékról, maximum 10 000 forintról 0,45 százalékra, maximum 20 000 forintra emelkedik az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től, míg a készpénzt érintő műveletekre 0,6 százalékról 0,9 százalékra, felső határ nélkül. Vagyis

az illeték emelkedése a korábbiakhoz képest másfélszeres terhet jelent majd a vállalkozások számára.

Mindemellett a MagNet és az UniCredit Bank már most közölte hirdetményében az október elsejétől hatályba lépő kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték továbbhárítását is. Ez elsősorban a devizaváltási és egyes pénzügyi eszközök megvásárlásával kapcsolatos műveleteket terheli, új illetéknemként.

A kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték mértéke ügyletenként 0,45 százalék, maximum 20 000 forint lesz.

Mindez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás például forintszámláról devizát utal, akkor a pénzügyi tranzakciós illeték és a kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték külön-külön is terheli a műveletet, így a drágulás mértéke háromszoros. Az illetékfizetési felső határ pedig ilyenkor a négyszeresére drágul.

A lakosság egyelőre megmenekül az emelkedő banki díjaktól, hiszen a kormány díjstopot rendelt el a hitelintézeteknek. A bankok így sem közvetlenül, sem pedig közvetve nem háríthatják át a lakosságra az illetékemelés mértékét az év végéig.

Ezt követően viszont erre is megnyílik a lehetőség.

A lakossági ügyfeleknek a jövő elején várhatóan jelentősen, az inflációt jócskán meghaladó mértékben drágul majd a bankolás Magyarországon.